IZ POVIJESNE ŠKRINJICE LABINŠĆINE: Šest desetljeća RKUD-a Rudar iz Raše

IZ POVIJESNE ŠKRINJICE LABINŠĆINE: Šest desetljeća RKUD-a Rudar iz Raše

26.3.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Zabava

Ples, pjesma i svirka oduvijek su bili, uz govor, temelj identiteta istarskih Hrvata, pa nije neobično što se odmah nakon oslobođenja i na Labinšćini gotovo na svakom koraku plesalo balun, sviralo na meh i pjevalo na "tonko i debelo". Time se i emotivno izražavala sloboda, budući da se za vrijeme fašističke Italije moglo svirati i pjevati svoje pjesme i plesati balun samo na Pust ispod Gradske lože, a kasnije u Malom kazalištu. Uostalom, upravo ti elementi odigrali su vrlo važnu ulogu na Mirovnoj konferenciji 1947. godine kada je odlučeno da Istra definitivno pripadne Jugoslaviji. U to se vrijeme koristi svaka prilika za svojevrsno emocionalno pražnjenje putem izvorne narodne glazbe i plesa, a već 1947. godine održano je natjecanje pjevača i svirača na razini ondašnjeg Kotara Labin.

Novi korak u očuvanje vlastite kulturne baštine učinjen je početkom 1949. godine kada se u Labinu osnova KUD Marko Radović, a u Raši RKUD Rudar, od kojih će se labinski ubrzo raspasti. Rašani svoj prvi nastup imaju već 12. travnja kada u Rašu dolazi KUD Pavao Markovac iz Zagreba, a od tada sve do danas Raša će biti središte okupljanja narodnih svirača i pjevača cijele Labinšćine. I ne samo njih, jer će u sklopu Rudara u njihovim klupskim prostorijama djelovati dramska i literarna sekcija te mješoviti pjevački zbor. Njegov će voditelj ubrzo postati učitelj glazbe Juraj Novoselec, rodom iz Zagreba, pod čijim će vodstvom Rašani dobiti jedan od najboljih pjevačkih zborova u Istri.

Prava legenda raških folkloraša je Silvano Verbanac, koji je njihov koreograf od prvih dana, pa sve praktički do smrti, koji je stvorio njihovo prepoznatljivo ime širom gotovo cijele zemlje, gdje uspješno nastupaju. Uz ime Rudara tijesno su povezana još dva imena Josipa Pineta Mohorovića i Josipa Pineta Knapića, koji je na njegovom čelu već nekoliko desetljeća.

U povijesti raške folklorne družine važna je 1968. godina kada počinje općinska smotra narodne glazbe i plesa "Labinske konti", koje se održavaju u svim većim mjesnim zajednicama, da bi se završnica, na kojoj sudjeluju svi najbolji s prethodnih susreta, održavala najprije u Labinu, a ubrzo potom stalno na Dubrovi. Zbog smanjenja broja sudionika i nestanka stare generacije pjevača i svirača u zadnjih desetak godina održava se samo susret na Dubrovi, kojega i dalje organizira RKUD Rudar, uz sudjelovanje članova KUD-a Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, nastalom prije desetak godina, dobrim dijelom i na dugoj tradiciji raških zanesenjaka. (MM)

RKUD Rudar Raša folklor tradicija narodni ples raša labinske konti pino knapić marko radović
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati