IE7 i na piratskim kopijama Windowsa

IE7 i na piratskim kopijama Windowsa

5.10.2007. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Microsoft je nedavno izdanom zakrpom omogućio instalaciju IE7 i na nelegalne kopije Windowsa XP. Pomalo neočekivan, ali i logičan potez, s obzirom na to da Internet Explorer polako, ali sigurno gubi svoj tržišni udio.

Microsoftov internetski preglednik Internet Explorer 7 izdan je prije godinu dana, no iako se radi o potpuno besplatnom proizvodu, korisnici ilegalnih kopija Windowsa XP nisu ga mogli instalirati, jer je instalacija zahtijevala WGA autorizaciju.

WGA (engl. Windows Genuine Advantage - prednost originalnih Windowsa) jest antipiratska kampanja koju je pokrenuo Microsoft i koja je trebala ukazati korisnicima na negativnosti korištenja piratskih proizvoda te ih potaknuti na kupovinu legalnog softvera.

Autorizacija je pak služila provjeri radi li se o legalnoj ili ilegalnoj kopiji Windowsa. Ako bi pronašao piratsku kopiju, Microsoft nije dopuštao instalaciju zakrpa i softverskih dodataka distribuiranih preko sustava Windows Update, a zbog sigurnosti je dozvoljeno da se automatskim osvježavanjem skidaju samo sigurnosne zakrpe.

Softverski div je vjerojatno zaključio da su oni koji su htjeli legalizirati Windows to i učinili u proteklih godinu dana, dok su oni koji to ne žele ili nisu u mogućnosti nastavili koristiti IE6, a možda i konkurentske preglednike.

U svakom slučaju, IE7 je sada 'otključan', tj. može se instalirati i na ilegalne kopije Windowsa XP. Moguće je da se Microsoft povodio i sigurnosnim razlozima za donošenje te odluke, jer je IE7 daleko sigurniji preglednik od zastarjelog IE6.


Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati