I Google slavi trideseti rođendan World Wide Weba

I Google slavi trideseti rođendan World Wide Weba

12.3.2019. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Prije trideset godina, tridesetrogodišnji softverski inženjer Tim Berners-Lee svojem je šefu predao prijedlog koji će svijet tehnologije promijeniti zauvijek. Berners-Lee je radio u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) nadomak Ženeve u Švicarskoj kada je 1989. predao prijedlog pod imenom 'Menadžment informacija'. Njegov cilje bilo je organiziranje i lakše snalaženje pri praćenju istraživanja u laboratorijima, a temelji ovog načina organizacije bili su temelji onoga što danas zovemo World Wide Web.

Google, koji je nastao zahvaljujući izumu Berners-Leeja obilježio je godišnjicu nastanka tehnologije simpatičnim animiranim Doodleom napravljenom u 'retro' pikselastom stilu prepoznatljivom na ranim web stranicama. Slika planete Zemlje se na ekranu polako ocrtava kao što je to bilo u vrijeme ranog i prilično sporog interneta.

Berners-Lee je prijedlog za organizaciju podataka stvorio zato jer mu je bilo sve teže pratiti važne informacije vezane uz istraživanja zbog čestog mijenjanja osoblja i nekompatibilnih računala.


'S obzirom da prosječno vrijeme ostajanja u laboratoriju traje dvije godine, vrlo često gubimo trag informacija' napisao je. 'Uvođenje novih ljudi zahtijeva puno vremena (njihovog i tuđeg) prije nego što se uigraju u radnu sredinu'.

Prijedlog Berners-Leeja postavio je osnovne koncepte mreže, uključujući ideje poput HTML-a, URL-a i HTTP-a, s time da mu je trebalo još nekoliko godina rada prije nego što je te ideje mogao demonstrirati. Proći će još nekoliko godina prije nego što Jim Clark i Marc Andereessen populariziraju pojam komercijalnog surfanja webom zahvaljujući svojem pregledniku Netscape.

Danas na webu postoji preko dvije milijarde webstranica. On je postao platforma za druženje, kupovinu, gejming i gledanje videa, a današnji svijet je teško zamisliv bez njega.


google www internet tehnologija znanost Tim Berners-Lee
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati