Hrvatski fizičar Marin Soljačić dobitnik prestižne američke "nagrade genijima"

Hrvatski fizičar Marin Soljačić dobitnik prestižne američke "nagrade genijima"

24.9.2008. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

MEĐU samo 25 imena dobitnika nagrade MacArthur Fellowships za 2008. godinu, poznatije kao "nagrada genijima", danas je uvršteno i objavljeno i ime mladog, uspješnog i nesumnjivo iznimno perspektivnog fizičara Marina Soljačića, docenta na Odsjeku fizike na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT).

MacArthur Fellowships podrazumijeva i stipendiju od 500 tisuća dolara za svakog dobitnika (isplaćuje se tijekom pet godina), i to bez uvjeta na što novac mora biti potrošen. Zaklada John D. i Catherine T. MacArthur nagrade dodjeljuje pojedincima po principima njihove kreativnosti, originalnosti i potencijala da daju velik doprinos znanosti u budućnosti. Odabrani su stipendisti širokog spektra područja rada: od neurobiologa, saksofonista, do kipara, astronoma i specijalista gerijatrije.

"Program MacArthur Fellows slavi iznimno kreativne pojedince koji su spremni nadmašiti dosadašnje visine ljudskih dostignuća", rekao je predsjednik MacArthura, Jonathan Fanton. "Svojom odvažnošću i neobičnom energijom, ova nova grupa stipendista, žena i muškaraca svih dobi i različitih područja interesa, dokazuje neograničenu prirodu ljudskog uma i duha", dodao je.

Marin Soljačić dobio je stipendiju za područje optičkog fizičara uz objašnjenje da dokazuje da se električna energija može prenositi bežično, čime se otvaraju vrata napajanju strujom raznih uređaja, a da ih se ne uključi žicom na strujnu mrežu. Soljačić je, naime, teoretski fizičar čiji je rad na elektromagnetskim valovima važan za razumijevanje osnovnih načela optičke fizike te razvoj uređaja poput preklopnika za optička računala i bežični prijenos energije. Nedavno je zajedno sa svojim kolegama demonstrirao i teoretski i eksperimentalno da dvije inducirane zavojnice mogu bežično prenositi energiju na udaljenosti od nekoliko metara, što predstavlja napredak koji bi se mogao iskoristiti za bežično punjenje prijenosnih računala, mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja.

"Gotovo da niti sam još ne mogu vjerovati da sam među dobitnicima, to je doista iznimna i za mene potpuno neočekivana nagrada i čast. Što se novca tiče, već sada mogu reći da će mi pomoći u radu na inovativnim, a s druge strane možda malo rizičnijim istraživanjima za koja je često teško osigurati tradicionalne, `konzervativne` izvore financiranja", izjavio je Marin Soljačić odmah nakon što je doznao da se našao na listi dobitnika.

Marin Šoljačić znanost nagrada nagrada genijima fizika Tehnološki institut Massachusetts bežični prijenos energije struja optika
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati