Hrvatski astrofizičar Mario Jurić dobio prestižnu stipendiju NASA-e

Hrvatski astrofizičar Mario Jurić dobio prestižnu stipendiju NASA-e

27.2.2009. // Javno // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Američka svemirska agencija NASA u četvrtak je objavila imena 32 dobitnika ovogodišnjih stipendija za istraživanja u astronomiji i astrofizici u programima Einstein, Hubble i Sagan, među kojima je i mladi hrvatski astrofizičar Mario Jurić.

- Novi stipendisti su među najboljima i najpametnijim mladim astronomima u svijetu- rekao je Jon Morse, direktor Astrofizičkog odjela NASA-ine Uprave za znanstvene misije u Washingtonu.

 

- Oni su već značajno pridonijeli istraživanjima o tome kako svemir funkcionira, o podrijetlu svemira i o tome jesmo li sami u svemiru. Stipendije će poslužiti kao odskočna daska za znanstveno vodstvo u godinama koje dolaze, te kao nadahnuće za iduće naraštaje studenata i istraživača na početku karijere- naglasio je Morse. Svaka stipendija osigurava financiranje nagrađenog kroz tri godine. Stipendisti mogu voditi svoja istraživanja na bilo kojem sveučilištu domaćinu ili istraživačkom centru koji izaberu u SAD-u.

 

Programi za nove stipendiste počet će u jesen 2009., objavila je NASA.

Mario Jurić, postdoktorant na Institutu za napredna istraživanja Sveučilišta Princeton, na kojem je i doktorirao 2007., jedan je od 17 dobitnika NASA-ine Hubble stipendije, povezane s Programom podrijetla svemira, a za sveučilište domaćina izabrao je Harvard.

Misije tog programa bave se podrijetlom galaksija, zvijezda, planetarnih sustava i evolucijom tih struktura u svemirskom vremenu. Znanstveni institut za svemirski teleskop u Baltimoreu, u državi Maryland, upravlja programom Hubble stipendija za NASA-u.

 

Područja istraživanja Maria Jurića, koji je 2002. diplomirao fiziku u Zagrebu, su planetarna dinamika, galaktička dinamika, mala tijela Sunčevog sustava, te problemi računalne astrofizike i primjenjene matematike.

 

Trenutačno radi na studijama dugoročne evolucije i ponašanja ekstrasolarnih planetarnih sustava, s ciljem objašnjavanja svojstava opaženih planeta oko drugih zvijezda i boljeg formiranja teorija nastanka planeta.

mario jurić znanstvenik fizika znanost astronomija astrofizika NASA stipendija zvijezde istraživanja korado korlević planeti fizičar višnjan
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati