Filmoteka: Topaz

Filmoteka: Topaz

5.3.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Naslov originala: Topaz
 
Režija:Alfred Hitchcock
 
Scenario:Samuel A. Taylor 

Uloge:Frederick Stafford, John Forsythe, John Vernon, Dany Robin, Michel Subor, Claude Jade, Karin Dor, Michel Piccoli, Philippe Noiret, Per-Axel Arosenius, Donald Randolph

kratki saržaj
U jesen 1962. vrijeme je hladnog rata i kubanske krize. Na moskovskom Crvenom trgu gomila slavi godišnjicu Oktobarske revolucije.
Među mnoštvom, nalazi se obitelj potpredsjednika KGB-a Borisa Kusenova. Razočaran politikom svoje zemlje, on seli s ženom i kćerkom na Zapad, uz pomoć američkog agenta Nordstroma. Došavši na sigurno, Kusenov američkim obavještajcima kaže da postoji tajni sovjetski plan pod imenom Topaz, ali on mu ne zna sadržaj.
André Devereaux dobiva zaduženje ispitati tu stvar, a posumnja da je Rus povezan s porastom kubanske krize. Od sposobnog novinara i supruga svoje kćeri, sazna da u Parizu trenutno boravi kubansko izaslanstvo. Domogne se povjerljivih dokumenata kubanskog vrha i odluči otputovati na Kubu. Tome se protivi njegova supruga, jer zna da ga na Kubi čeka lijepa tajna agentica Juanita de Cordoba.
Po povratku u Francusku od Kusenova sazna nimalo očekivanu vijest, a to je da je Topaz kodno ime za sovjetske dvostruke agente i obavještajce, koji su tajno smješteni u visoke francuske političke krugove.
 

LC komentar:

-ocjena 6/10 film nije los, ali malo previse traje, samo za istinske fanove

film filmoteka krimic špijuni Alfred Hitchcock
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati