Filmoteka: The Magdalene Sisters (Sestre Marije Magdalene)

Filmoteka: The Magdalene Sisters (Sestre Marije Magdalene)

27.5.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Originalni naslov:The Magdalene Sisters

Uloge:Geraldine McEwan, Dorothy Duffy, Anne-Marie Duff, Eileen Walsh, Nora-Jane Noone

Režija:Peter Mullan

Scenarij:Peter Mullan

Kratki sadržaj:

Četiri posrnule žene kojih su se obitelji odrekle i poslale ih u samostan katoličke crkve u Irskoj 60-ih godina koji su najčešće bili okrutniji i od najgorih zatvora.
 
Margaret je vrlo stidljiva djevojka koju je tijekom vjenčanja silovao rođak, čime je 'osramotila' obitelj, Patricia Rose je djevojka kojoj su roditelji oteli tek rođeno dijete, Bernardette je siroče i optužena za očijukanje, a Crispina je mlada majka kojoj su zabranili viđanje s vlastitom djecom, prepustivši njihov odgoj njezinoj sestri. Sve su poslane na  'preodgoj' u samostan, da tamo pod nazorom zle sestre Bridget budu iskorištavane kao pralje.
 
Zadnji se 'samostan za popravak' u Irskoj zatvorio 1996. godine i otada se nije prestala stišavati bura koju su izazvale priče o brutalnostima i sadističkom ponašanju časnih sestara i nadstojnica koje su unutar svojih zidova legitimno provodile odgoj 'bičem Božjim' i ponižavanjem 'zatočenica' koje su boravile u stravičim uvjetima za život. Sestre Marije Magdalene su i nazvane po najvećoj grešnici -  Mariji Magdaleni.

Film je dobitnik Zlatnog lava na venecijanskom film festivalu 2003.

izvor:http://www.filmski.net


LC komentar:

-ocjena 8/10 - stvarno da se covjek malo zamisli sta se sve radi po samostanima, vjerujem da toga jos i danas ima - u svakom slucaju film za pogledati

filmoteka The Magdalene Sisters Peter Mullan časne sestre odgoj djevojaka samostan kršćanstvo
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati