Filmoteka: The Great Gatsby / Veliki Gatsby (2013)

Filmoteka: The Great Gatsby / Veliki Gatsby (2013)

15.9.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Veliki Gatsby (The Great Gatsby, 2013., 142 min.)

Režija: Baz Luhrmann

Scenarij: Baz Luhrmann, Craig Pearce

Glume: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Carey Mulligan, Isla Fisher

Ocjena: 6.5/10

 

”Gatsby? What Gatsby?”

Veliki Gatsby ili velika očekivanja, da parafraziram riječi svoje kolegice, ekranizacija istoimenog romana F. Scotta Fitzeralda u režiji Baza Luhrmanna, poput čokolade je koja privlači sjajnim omotom, ali iznutra baš i nema okus po čokoladi.

Priča je to o Jayu Gatsbyu (Leonardo DiCaprio), kockaru, ratnom junaku, ubojici.. tko bi znao, riječju, čovjekom o kojem se priča mnogo, a zna vrlo malo, osim da priređuje grandiozne zabave u svojoj vili na koje su pozvani apsolutno svi, ispripovijedana iz pera Nicka Carrawaya (Tobey Maguire), koji je jedno ljeto imao čast upoznati tog velikog čovjeka. Radnja filma započinje nakon tog ljeta, u sanatoriju gdje Nick prema savjetu psihijatra počinje zapisivati događaje zbog kojih se i našao u mentalnoj bolnici. Nickova ispovijest vodi nas na Long Island, New York, u ljeto 1922., u svijet raskalašenih bogataša i onih koji to žele biti. Saznajemo da je Nick iznajmio kućicu u zapadnom djelu Long Islanda kako bi se posvetio svom obvezničarskom poslu, ali su mu rad omele glasne zabave njegova prvog susjeda, misterioznog bogataša Gatsbyja. Na drugoj strani zaljeva živi Nickova rođakinja, zlatna djevojka Daisy (Carey Mulligan) sa svojim suprugom Tomom (Joel Edgerton), koji dosadu izazvanu punim bankovnim računom utažuje ljubavnim izletima. Ne sluteći koliko će sudbonosna njegova veza s Daisy biti, Nick odlazi na jednu od Gatsbyjevih zabava te se zapliće u složenu igru ljubavi, opsesije, novca i potjere za izgubljenim vremenom koje još nitko nije uspio vratiti.

Više ovdje

 


LC komentar:

Film me se uopće nije dojmio. Knjigu nismo imali prilike čitati pa ni nemamo mišljenje. Film se može opisati jednom riječju - kič. Jednostavno nema ono nešto,premda je gluma Leonarda DiCapria ok. Više je film za 18-godišnjakinje. Možete ga slobodno preskočiti.

filmoteka film recenzija leonardo di caprio
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati