Filmoteka: Stage Fright (Trema)

Filmoteka: Stage Fright (Trema)

8.2.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Naslov originala: Stage Fright
 
Režija:Alfred Hitchcock
 
Scenario:Whitfield Cook, Selwyn Jepson (roman), Alma Reville 

Uloge:Jane Wyman, Marlene Dietrich, Michael Wilding, Richard Todd, Alistair Sim, Sybil Thorndike, Kay Walsh

kratki sadržaj
Jonathan Cooper, osumnjičenik za ubojstvo supruga svoje ljubavnice, slavne pjevačice Charlotte Inwood, traži pomoć od prijateljice, mlade glumačke aspirantice Eve Gill.
 
Eve je uvjerena u Jonathanovu nevinosti i sklanja ga u svoj obiteljski dom, gdje se njezin otac složi da s kćerkom pokuša dokazati mladićevu nevinost. Dogovore se da se Eve ubaci u Charlottein dom, da postane njezina poslužiteljica i razotkrije ju. U međuvremenu Eve upozna policijskog detektiva Smitha, koji vodi istragu o ubojstvu Charlotteina supruga...
 
Veliki Alfred Hitchcock, "redatelj stoljeća", i u svojim manje poznatim filmovima iskazivao je silno oblikovno majstorstvo i značenjsku intrigantnost. 'Trema', snimljen u autorovoj rodnoj Engleskoj, uobičajeno se smatra manje značajnim Hitchovim ostvarenjem, međutim riječ je o iznimno zanimljivom uratku. Trilerska priča s tzv. običnim čovjekom u neobičnoj situaciji Hitchcocku je samo okvir za lucidan esej o prirodi glume garniran zapažanjima o uvjetima spoznaje i središnjoj temi Hitchcockova opusa - muško-ženskim odnosima. Primjedbe koje su upućivane filmu, poput one o neinteresantnom negativcu i lažnoj retrospekciji, ne stoje, jer Hitchcock je modernističkom logikom, znatno prije no što je u filmskoj umjetnosti zvučnog razdoblja modernizam afirmiran, gledateljima kao objektivnu podmetnuo subjektivnu perspektivu lika. U glumačkoj ekipi najpoznatija su imena dviju slavnih glumica - Jane Wyman  i legendarne Marlene Dietrich.
 

LC komentar:

-ocjena 6/10 mozda nije toliko razvikan film, ali je svejedno dobar za pogledat

misterij ubojstvo ucjena film filmoteka Alfred Hitchcock krimic
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati