Filmoteka: Raging Bull (Razjareni bik)

Filmoteka: Raging Bull (Razjareni bik)

30.11.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Originalni naslov: Raging Bull 

Režija:  Martin Scorsese
 
Scenarij:Jake LaMotta, Joseph Carter, Peter Savage, Paul Schrader, Mardik Martin 
 
Uloge:Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci, Frank Vincent, Nicholas Colasanto
 
kratki sadržaj 
Scorseseovo remekdjelo biografska je priča o destruktivnom boksaču Jakeu LaMotti čija borba u ringu je neusporedivo lakša u odnosu na onu izvan.
 
Pratimo život i karijeru boksača Jakea LaMotte (Robert DeNiro) od uspona u četrdesetim do pada u pedesetim godinama prošlog stoljeća. LaMotta je odrastao na ulicama Bronxa te je od malih nogu naučen da se za sve u životu valja izboriti.
 
Naporno radi kako bi stekao priliku na borbu za naslov prvaka svijeta u srednjeteškoj kategoriji. Zaljubljuje se u prekeasnu Vicky (Cathy Moriarty), djevojku iz susjedstva kojoj nikako ne može izraziti svoje osjećaje.

Svoju frustracije rješava u ringu u kojem, za razliku od ostatka života, ima potpunu kontrolu. Ipak, tako ne uspjeva riješiti probleme, posebice one s bratom Joeyem (Joe Pesci). Njihov toplo-hladno odnos prerasta u sukob, između ostalog i zbog Joeyeve ljubomore na bratov uspjeh, a posebice Vicky.
 
Nemogućnost da se nosi s prezahtjevnom okolinom pomiješana s impulzivnom naravi dovest će do raspada sistema u LaMottinoj glavi. Početak je to strmoglavog pada kako na profesionalnom tako i na privatnom planu.

Dvojac DeNiro - Pesci ovdje je pokazao sve svoje adute u možda i ponajboljoj izvedbi obojice glumaca. DeNiro je fizikalac, energičan, karizmatičan čovjek stroj koji se najbolje osjeća u ringu. S druge strane ringa imamo Pescija koji se bori za svjetla pozornice nastojeći ukrotiti neukrotivog brata. 
 
Snimljen u crno-bijeloj tehnici, Razjareni je bik jedan od Scorseseovih trademark filmova, remekdjelo neopterećeno zahtjevima danas komercijalno orijentiranih studija.

LC komentar:

-ocjena 10/10 stvarno klasik, jedno remek djelo, svakako za pogledati

film filmoteka boksač Martin Scorsese
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati