Filmoteka: Pranzo di ferragosto / Mid-August Lunch (2008)

Filmoteka: Pranzo di ferragosto /  Mid-August Lunch (2008)

19.11.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Okusi Italiju! Ta mi se asocijacija (po onoj reklami – okusi Dalmaciju) javila gledajući ovaj ugodan i zanimljiv talijanski film. Već sam prije razmišljao o tome kako neki igrani filmovi ponekad stvaraju precizniju i jasniju sliku stvarnosti nego dokumentarci ili npr. turistički vodiči nekog područja, a kod ovog je filma definitivno takav slučaj, barem sam ga ja tako doživio.

Sredovječni Gianni živi u Rimu sa svojom vrlo starom i zahtjevnom majkom. Kako je u stisci s novcem i u zaostatku s plaćanjem stanarine, pristaje za vrijeme praznika na kratko pričuvati i majku svog stanodavca. Ovaj s majkom dovodi i svoju tetku, a uskoro i Gianniev liječnik dolazi sa svojom mamom. S čašom vina u ruci i pregačom oko pasa, Gianni se, svjestan svoje financijske situacije, potpuno angažira oko svojih novopridošlih gošći. Priprema im ukusne obroke, nabavlja im hranu s lokalne tržnice, tijekom neradnog dana uz pomoć prijatelja traži svježu ribu po cijelom Rimu, kupuje vino i stvara ugodnu i veselu kućnu atmosferu. Naravno, gošćama se Giannijevo gostoprimstvo jako svidi, pa kada stigne vrijeme za odlazak, one ga na pragmatičan način nastoje izbjeći ili barem odgoditi…

Režiser Gianni di Gregorio ujedno je Gianni iz ovoga filma, a poznatiji je kao scenarist Gomorre. Nastojat ću pod hitno pogledati njegov zadnji film; Gianni e le donne.

 

 

Director:

Gianni Di Gregorio

Writers:

Gianni Di Gregorio (story), Simone Riccardini (story), 1 more credit »

Stars:

Valeria De Franciscis, Marina Cacciotti, Maria Calì

 

IMDB

 

 


LC komentar:

Lagani talijanski filmčić bez neke velike priče za razbribrigu. Ukoliko volite neobavezne europske filmove.

talijanski film film filmoteka pranzo di ferragosto italija europski film
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati