Filmoteka: Milk

Filmoteka: Milk

28.4.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Originalni naslov:  Milk
Redatelj: Gus Van Sant
Glume: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin, Diego Luna, James Franco, Alison Pill, Victor Garber, Denis O'Hare, Joseph Cross, Stephen Spinella, Lucas Grabeel, Jeff Koons

kratki sadržaj

Kada se Harvey Milk preselio iz svog rodnog New Yorka u San Francisco, ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Frisco još nije postao centar američke homoseksualne kulture i aktivizma. Počevši s prijateljima i susjedima, koji bi se okupili u njegovoj trgovini fotografskim aparatima u ulici Castro, dopadljiv i entuzijastičan Milk je postao društveni aktivist, boreći se protiv diskriminacije protiv homoseksualaca. Godine 1977, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, pobijedio je na izborima za gradsku vladu, Vijeće upravitelja.

Svojim prvim zadatkom Harvey Milk vidi izglasavanje prava za homoseksualce u gradu. Svoje kolege u vijeću nagovara na jednoglasno izglasavanje nove mjere, no, jedan od njih je 'tvrd orah'. Dan White je izabran u gradsko vijeće iz okruga u kojemu su stanovnici prilično uznemireni sve većom vidljivošću i političkom moći homoseksualne zajednice, obodrene Harveyem Milkom. Prije kraja prve godine njihova mandata, Dan White je došao u gradsku vijećnicu naoružan pištoljem i ubio Harveya Milka i gradonačelnika San Francisca Georgea Mosconea.

U noći nakon ubojstva, 30 tisuća ljudi je u tišini prošlo ulicama San Francisca u spontanom bdijenju uz svijeće u spomen na ubijenog političkog aktivista.


Film je snimljen na lokacijama u San Franciscu, uključujući i trgovinu u ulici Castro, gdje je prije 25 godina Harvey Milk vodio svoju trgovinu fotografskim aparatima. Savjetima za vrijeme snimanja pomogli su brojni prijatelji i suradnici Harveya Milka.
 
izvor: http://www.film-mag.net

LC komentar:

-ocjena 7/10 -cisto ok film -zanimljivo je vidjeti pocetke borbe homoseksualaca za njihova prava

filmoteka drama film milk građanska prava homoseksualizam Gus Van Sant Sean Penn San Francisco
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati