Filmoteka: Maratonci trče počasni krug

Filmoteka: Maratonci trče počasni krug

16.9.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Originalni naslov: Maratonci trče počasni krug

Režija: Slobodan Šijan
 
Scenarij: Dušan Kovačević 
 
Uloge:Bogdan Diklić, Danilo Stojković, Pavle Vujisić, Mija Aleksić, Milivoje Mića Tomić, Radisav Lazarević, Zoran Radmilović, Jelisaveta Sablić, Bora Todorović, Melita Bihali

kratki sadržaj
Radnja se odvija u malom srpskom selu 1934., nakon atentata na kralja Aleksandra u Marseilleu.
 
Obitelj Topalović ima pet generacija muškaraca, koji se bave prodajom pogrebne opreme i grobarskim poslom. Posao je započeo stari Pantelija, a nastavili su pradjed Maksimilijan, djed Aksentije, otac Milutin i sin Laki, dok najmlađi Topalović, unuk Mirko ne želi nastaviti obiteljski posao.
 
Pantelija umre i obitelj se svađa oko njegove ostavštine, a i trebaju donjeti odluku hoće li baš na njemu isprobati novu metodu - kremiranje, za koju Laki predviđa da bi mogla biti pravi hit. U to vrijeme Mirko objavljuje da se ne želi baviti pogrebničkim poslom, već da ga interesira nešto časnije, a to je snimanje filmova.
 
Uz to želi i oženiti Kristinu, koja ne voli njega, nego njegovog najboljeg priajtelja, filmaša Ðenku. Njezin otac Bil Piton posluje s Topalovićima tako što iz grobova iskopava i prodaje im stare sanduke, koje Topalovići prelakiraju i prodaju kao nove. I Piton se želi dokopati naslijedstva ili novca, koji mu duguju Topalovići pa nagovara Mirka da uzme svoj dio, prije nego što se oženi Kristinom.
 

LC komentar:

-ocjena 10/10 mozda jedan od najjacih filmova ex yuge - stvarno za pogledati nekoliko puta

film filmoteka domaći film crna komedija topalović Slobodan Šijan Dušan Kovačević
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati