Filmoteka: Dunkirk (2017)

Filmoteka:  Dunkirk (2017)

3.3.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Dunkirk (eng. Dunkirk) je ratni film iz 2017. godine kojeg je napisao, režirao i producirao Christopher Nolan, a čija se radnja vrti oko evakuacije u Dunkirku tijekom Drugog svjetskog rata. Kao članovi glumačkog ansambla u filmu se pojavljuju Fionn Whitehead, Tom Glynn-Carney, Jack Lowden, Harry Styles, Aneurin Barnard, James D'Arcy, Barry Keoghan, Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Mark Rylance i Tom Hardy. Riječ je o britanskoj, američkoj, francuskoj i nizozemskoj filmskoj produkciji koju je u svjetskim kinima distribuirala kompanija Warner Bros.


Film Dunkirk prikazuje evakuaciju iz tri različite perspektive: s kopna, mora i zraka. U filmu ima vrlo malo dijaloga budući je Nolan svu napetost želio stvoriti koristeći isključivo fotografiju i glazbu. Snimanje filma započelo je u svibnju 2016. godine u Dunkirku, a završilo u rujnu iste godine u Los Angelesu kada je započela postprodukcija. Glavni fotograf filma Hoyte van Hoytema film je snimio na 65 milimetarskoj IMAX filmskoj vrpci. Sam film koristi veliki broj efekata, a u njemu su nastupile tisuće statista. Također su korišteni i pravi povijesni brodovi koji su se nalazili u evakuaciji kao i zrakoplovi iz tog vremena.


Film je svoju svjetsku premijeru imao 13. srpnja 2017. godine u kinu Odeon Leicester Square u Londonu, a u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u sa svojom službenom kino distribucijom započeo je 21. srpnja u IMAX, 70mm i 35mm filmskim formatima. Radi se o najgledanijem filmu s temom Drugog svjetskog rata u povijesti kinematografije sa sveukupnom zaradom od 525 milijuna dolara. Film Dunkirk dobio je iznimno dobre kritike od kojih su posebno hvaljeni scenarij, režija, glazba i fotografija; određeni su ga kritičari prozvali najboljim Nolanovim filmom te jednim od najboljih ratnih filmova ikad snimljenih. Udruženje kritičara dalo mu je nagradu za najbolju montažu, a sam film dobio je osam nominacija za prestižnu britansku nagradu BAFTA, tri nominacije za Zlatni globus i osam nominacija za prestižnu nagradu Oscar uključujući one u kategorijama najboljeg filma i najboljeg redatelja (potonja je Nolanu ujedno i prva nominacija u toj kategoriji u karijeri).


Cijeli tekst ovdje


IMDB


LC komentar:

Odličan ratni film, dobre organizacije i prikaza ove vrlo važne bitke u 2.svjetskom ratu bez previše dijaloga. Preporuka.

Update: Film je osvojio 3 Oscara i to dvije nagrade za zvuk,  te montažu.

film filmoteka recenzija američki film ratni film
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati