Filmoteka: Donnie Darko (2001)

Filmoteka: Donnie Darko (2001)

15.8.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Donnie Darko je adolescent u pomalo disfunkcionalnoj obitelji. Umalo je izbjegao smrt saznavši kada će se dogoditi smak svijeta iz ustiju demonskog zeca.

Za vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u 1988. godine, tinejdžer Donnie Darko jedne noći, hodajući u snu odlazi iz svoje kuće te ugleda ogromnog, čudovišnog zeca po imenu Frank. Zec mu govori da će za točno 28 dana, 6 sati, 42 minute i 12 sekundi doći do smaka svijeta.

Sljedećeg se jutra vraća kući gdje ga dočekuje šokantan prizor - avion se srušio baš na njegovu sobu. Pokušava proniknuti u pozadinu događaja te saznati zašto je preživio istovremeno se noseći sa neprijateljski raspoloženem ljudima u gradu, na čelu sa grubijanom koji ga maltretira i konzervativnim učiteljem.

Frank se i dalje pojavljuje u Donnievoj glavi te ga prisiljava na vandalizam, ali istovremeno i na kreativnost. Uskoro će se situacjia po Donnia dodatno pogoršati...

 

Više na wikipediji

 

113 min. drama, fantastika, triler

Režija:           Richard Kelly

Uloge: Jake Gyllenhaal, Drew Barrymore, Holmes Osborne, Mary McDonnell, Jena Malone

Scenario:        Richard Kelly

Producent/i:   Christopher Ball, Drew Barrymore, Hunt Lowry, Casey La Scala, Aaron Ryder, William Tyrer

Linkovi: imdb


LC komentar:

Odličan, gotovo genijalan film. Pomaknut, neobičan, neshvatljiv, pronicljiv, nevjerojatno dojmljiv, bizaran i spaljen. Film koji ne ostavlja gledatelje ravnodušnima, te ostaje u sjećanju. Dodatna obljašnjenja potražite na netu. Preporuka.

film filmoteka recenzija donnie darko sf fantazija
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati