Filmoteka: Adams æbler / Adamove jabuke (2005.)

Filmoteka: Adams æbler / Adamove jabuke (2005.)

4.10.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Film

Adam’s Apples (2005)- (Dansko-nemački film Adams Æbler)

 

Ovo je priča o Adamu i Ivanu. Dobrom i dobrom. Zlom i zlom.

Adam je neonacista koji u sklopu programa odsluženja kazne dolazi u crkveni dom sveštenika Ivana da tu provede izvesno vreme. Ivan je optimista koji veruje u dobro i vodi lični rat sa Đavolom. Za njega je sve borba dobra i zla, a dobro mora da pobedi.

Adam veruje u Hitlera. On je siguran da je sam zao i da ga niko ne može i ne treba menjati. Kada je u crkvenom dvorištu video stablo jabuke, našao je sebi zadatak da napravi pitu od jabuka.

U tom domu živi još nekoliko ljudi. Reditelj Anders Tomas Jansen u priču uvodi još i karaktere koji ne žive u crkvenom domu. Svi likovi su tu da potvrde da li treba verovati u zlo ili dobro, kao i šta je od toga verovatnije. Takođe, reditelj uvodi neobičan humor, a čudni karakteri se misaono spotiču i preskaču. U filmu dominira apsurd.

Ova prikazana priča je neobična komedija. Sigurno odlična, ali neobična.

 

Reditelj: Anders Thomas Jensen

Scenarista: Anders Thomas Jensen
Glumci: Mads Mikkelsen, Ulrich Thomsen, Nicolas Bro, Paprika, Steen, Ali Kazim, Ole Thestrup, Gyrd Løfqvist, Nikolaj Lie Kaas

 

IMDB

 

Recenzija

 

 


LC komentar:

Vrlo dobra crnohumorna drama. Skroz dobra atmosfera filma, prožeta crnim morbidnim, ali humornim situacijama. Danci znaju raditi filmove. Preporuka

adams apples danski film film filmoteka
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati