Facebook zna gdje ste: Veliko Oko uvijek vas prati

Facebook zna gdje ste: Veliko Oko uvijek vas prati

21.8.2010. // Javno // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Čuli ste da je društvena mreža Facebook od jučer obogaćen nekom novom funkcionalnošću? Odahnite, barem iz jednog razloga: Facebook Places za sada radi samo u SAD-u. Kad će raditi i u ostatku svijeta na službenom blogu ne piše.

Nova se igračka zove Facebook Places. To je zemljopisna funkcija i toj društvenoj mreži daje posve novu dimenziju.

Možete im zabraniti

Jednoga dana, to je nesumnjivo, vlasnici će i u nas nagrnuti na korištenje nove sposobnosti Facebooka. Što mogu očekivati?

Ponajprije – povećat će se digitalni promet. To također može biti neugodno iznenađenje, posebno onima s prepaid telefonima. Uplaćeni iznos po Murphyjevim zakonima isteći će u najgorem trenutku: kad nemamo više novca da dokupimo kredit, kad najviše želimo s nekim ostvariti kontakt ili u gluho doba noći kad nigdje nije mogući dokupiti bon za obnovu računa. Ili sve tri nevolje odjednom!

Zanimljiva je funkcija “tagiranja”, obilježavanja koje funkcionira slično kao pri obilježavanju tko je tko na fotografiji.  Dakako, one koji su “zabranili” da ih vidite (ili ste sami uskratili nekima da vide gdje ste vi) na takvim geolokacijama nećete moći obilježiti. Upravo to pitanje privatnosti i sigurnosti, čije to kretanje možete pratiti i tko može pratiti vaše, nekima će možda biti nezgodno. Posebna Facebookova aplikacija za iPhone to u početku dopušta svima iz zbirke vaših prijatelja. Osobe kojima vlasnik tu informaciju uskraćuje on će morati “isključivati” jednu po jednu. Jednom učinjeno vrijedi zauvijek, dok se drukčije ne odredi!

A sada preostaju još samo lijepe novosti. Facebook Places zna gdje smo u stvarnom vremenu i to javlja onima kojima vlasnik želi dopustiti takvu informaciju. Koliko li smo puta bili na koncertu ili utakmici, a tek smo poslije saznali da je u gužvi sasvim blizu bio i netko koga bismo rado susreli! Za to će biti dovoljno pogledati iz Facebooka na mjestu takvoga događaja. Poslije toga lako je ostvariti kontakt.
Od sada će biti moguće u svoj status na Facebooku upisati i mjesto ugodnoga doživljaja: restoran s dobrom hranom i povoljnim cijenama, točno mjesto odakle u divljini gledamo prelijepu panoramu ili ljupku skrivenu uvalu. Onaj tko takve informacije može primati moći će na zemljopisnoj karti znati gdje smo s preciznošću od deset metara. Više nego dovoljno čak i za randevu s nepoznatim! Osim zemljopisnih koordinata, korisnici će polako početi “puniti” bazu podataka zemljopisno zanimljivih lokacija. Kad netko jednom upiše lokaciju neke pizzerije, netko drugi na tom će je mjestu moći otkriti – i “prijaviti se”, odabrati funkciju “check in”.
Na službenom Facebookovu programu za iPhone tipka “check in” bit će ravnopravna svim ostalima koje se nalaze na početnom ekranu.

Brže troši bateriju

Da bi se ona masovno počela primjenjivati u Hrvatskoj, još je mnogo zapreka. Službena objava kaže da Places radi isključivo s izvornom aplikacijom za Facebook, a ona zasad postoji samo za iPhone.  Ostali pametni telefoni, a takvih je u nas malo, moraju biti opremljeni najnaprednijim pretraživačima weba. 
Telefoni bezuvjetno moraju imati i geolokacijsku sposobnost: uz pomoć barem odašiljača mobilne mreže, ili još bolje, ako je u mobitelu ugrađen GPS. Zadovolje li vlasnici sve ove uvjete, moraju biti svjesni još jedne neugodne pojedinosti: telefoni s uključenom mogućnošću geolokacije mnogo će brže nego što to vlasnik očekuje trošiti zalihu struje u bateriji!

 

facebook društvene mreže lokacija gps veliki brat
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati