Energetske kartice zgrada kasnit će pet godina

Energetske kartice zgrada kasnit će pet godina

22.4.2008. // Poslovni dnevnik // Objavljeno u kategoriji Zabava

Zakonske odredbe trebale su vrijediti od rujna, no zbog zapošljavanja 500 osoba tražit će se odgoda od EU.

Dugo najavljivane energetske kartice zgrada koje bi točno odredile potrošnju stanova i samim time utjecale na cijenu nekretnine na tržištu, neće zaživjeti još tri do pet godina. Iako su u novi Zakon o prostornom uređenju i gradnji ugrađene odredbe po kojima se po europskoj direktivi mora odrediti energetsko svojstvo zgrade, a Vlada je nedavno usvojila i Akcijski plan za provođenje tih direktiva, zbog opsežnosti posla, u pregovorima s EU će se tražiti odgoda primjene odredbi. "Dužni smo primjenjivati direktivu od 30. rujna ove godine, ali se radi o velikom i dugotrajnom poslu. Treba osnovati povjerenstva i certicifirati sve zgrade, pa ćemo tražiti odgodu primjene za tri do pet godina", rekla je Marina Matulović-Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pri usvajanju plana.

 

Visokoučinkovite zgrade


U samom "Akcijskom planu za implementaciju Europske direktive o energetskim svojstvima zgrade" navodi se kako bi direktivu trebalo u potpunosti implementirati u zakonodavstvo do 31. prosinca 2008. godine. Direktiva inače nalaže da svaka zgrada mora imati certifikat u kojoj su pobrojane toplinske karakteristike građevine poput izolacije unutarnjih i vanjskih zidova, orijentaciju zgrade, koristi li obnovljive izvore energije, kako su postavljene instalacije, prirodno osvjetljenje, kako se zgrada provjetrava, imali li blokovsko grijanje, kako se priprema topla voda...

 

Konačni rezultat je izračun koliko zgrada troši energije po četvornom metru. U konkretnom životu to bi značilo da stan u zgradi koja troši više energije ne može imati istu cijenu kao u onoj koja je energetski učinkovita. Također, i u samoj zgradi stan koji je otvoren s tri strane trebao bi biti jeftiniji od onog koji je s tri strane zatvoren i troši manje za grijanje.

 

Građevinari bi tako bili potaknuti graditi visokoučinkovite zgrade kako bi postizali što bolju cijenu, a u svijetu imaju i državne poticaje za tu vrstu gradnje. Kada se kupuju ili unajmljuje stan ili ured, podaci iz energetske kartice bi bili jedan od važnijih pokazatelja pri određivanju cijena. U konačnici je želja smanjiti potrošnju energije i emisiju štetnih plinova. Da u Hrvatskoj neće skoro zaživjeti sustav energetskih kartica, pokazuje i podatak iz Akcijskog plana Vlade po kojem je za certifikaciju zgrada potrebno zaposliti 500 stručnih osoba. Svi oni trebali bi proći i edukaciju, a još nije određeno hoće li certifikate izdavati tijela državne uprave ili privatni, ovlašteni biroi. Direktiva dozvoljava oboje. Moderni materijali
Ako se dio odgovornosti preda i privatnim tvrtkama, stvara se prilika za unosni posao.

 

Danas su rijetke tvrtke u Hrvatskoj koje se bave energetskom učinkovitošću i njenom primjenom na smanjivanje troškva i zaštitu okoliša. Koliki su potencijali najbolje govori činjenica da u EU zgradarstvo sudjeluju u ukupnoj potrošnji energije sa 40 posto i stalnom tendencijom rasta. "Energetski učinkoviti stanovi imati će bolju tržišnu poziciju, ali ona ovisi i o svijesti osoba koji će ih kupovati. Uz realno manju potrošnju koja utječe na cijenu važno je razvijati i svijest o važnosti energetski učinkovitih zgrada", kaže prof. Slavko Krajcar, voditelj Zavoda za visoki napon i energetiku na zagrebačkom FER-u.

 

Također dodaje i kako većina građevinskih poduzetnika danas već gradi s modernim materijalima koji osiguravaju veću učinkovitost nego oni prije, a cijena stanova zbog korištenja novih materijala ne bi trebala rasti jer su danas lako dostupni. Iako smatra da je Vlada mogla i prije krenuti s edukacijom potrebnog broja stručnjaka kako bi se pripremili za provođenje zakonskih normi, ipak u tome vidi i pozitivnu stranu.

 

Ušteda 22 posto energije


Procjene su da bi se do 2010. primjenom direktive i povećanom energetskom učinkovitošću moglo uštedjeti 22 posto energije. Zanimljiv je podatak da se u stambenom sektoru troši 57 posto energije za grijanje, 25 posto za rasvjetu i uređaje, 11 posto za pripremu tople vode i sedam posto za kuhanje.

 

Pred Vladom i ministarstvom ove godine stoji zadatak da se donese pravilnik o tome tko može certificirati zgrade, pravilnik o načinu provođenja certificiranja, donošenje tehničkih propisa o uštedi energije u toplinskoj zaštiti, te grijanju i hlađenju zgrada.

energetske kartice energetika ekologija potrišnja ušteda kuće energetska učinkovitost
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati