Dogodilo se na današnji dan - 11. listopada

Dogodilo se na današnji dan - 11. listopada

11.10.2012. // Metro Express // Objavljeno u kategoriji Zabava

Na današnji dan 1945. nastavljen je Kineski građanski rat između vladajućeg Kuomintanga (Kineske nacionalističke partije) i Komunističke stranke (CPC) koji je izvorni počeo u travnju 1927. godine. Sukob se temeljio na ideološkim razlikama između pristaša pojedinih partija, a kako nikada nije potpisan službeni mirovni sporazum u Kini se i danas vode rasprave o tome je li rat zakonito završio. Pobjedu su potkraj 1949. odnijele komunističke snage Mao Tse-Tunga kada je proglašena Narodna Republika Kina. Vođa Kuomintanga, Chiang Kai-Shek, s pristašama je pobjegao na Tajvan.

Godine 1689. Petar Veliki pokušao je s ruskog trona svrgnuti polusestru Sofiju Aleksejevnu što mu je na današnji dan i uspjelo te je s bratom Ivanom zasjeo na prijestolje. Petar je carem proglašen nekoliko godina ranije, u dobi od samo deset godina umjesto slaboumnog brata Ivana, ali ga je pobuna Sofije Aleksejevne, kćeri Alekseja I iz prvog braka, provremeno udaljila s trona. Petrova vladavina obilježena jebrojnim reformama u duhu zapadnog apsolutizma.

"Professor Quiz" naziv je prvog radijskog kviza koji se počeo emitirati 11. listopada 1936. na CBS-u. Emisija je privukla brojne oglašivače i utjecala na razvoj radijskog programa. Na današnji dan 1975. je premijerno prikazana i popularna TV emisija "Saturday Night Live" pod originalnim nazivom "NBC's Saturday Night". Prvi voditelj bio je stand up komičar George Carlin.

Hillary Rodham i Bill Clinton u bračnu luku su uplovili 11. listopada 1975. Upoznali su se kao studenti na Yaleu, a njihov brak unatoč skandalima još uvijek traje. "Nepoznat" roker Prince svirao je 1981. kao predgrupa na koncertu Rolling Stonesa u Los Angelesu, a 1984. dr. Kathryn D Sullivan postala je prva žena u SAD-u koja je hodala svemirom.

Na današnji dan 1895. u Splitu je rođen Jakov Gotovac, skladatelj opere "Ero s onoga svijeta". Rođendan slave bubnjar Art Blakey, komičarka Dawn French i glumci Emily Deschanel (Kosti) i Luke Perry (Beverly Hills 90120). 

na današnji dan vremeplov crtice iz povijesti zanimljivosti
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati