Budućnost sada: 20 SF stvari koje su 2012. postale stvarnost

Budućnost sada: 20 SF stvari koje su 2012. postale stvarnost

27.12.2012. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Znanost i tehnologija nastavljaju se razvijati eksponencijalnom brzinom. Istina je, još uvijek se nismo otisnuli prema Jupiteru kao u Odiseji 2001. niti su leteći automobili postali dominantno sredstvo prijevoza kao u Petom elementu, međutim, brojne druge stvari o kojima smo do nedavno samo maštali u 2012. postale su stvarnost.

Paralizirani umom ovladali mehaničkim udovima

Stručnjaci Sveučilišta u Pittsburghu konstruirali su sučelje koje je paraliziranoj 52-godišnjoj Jan Scheuermann omogućilo da umom upravlja robotskom rukom. Američki tim ugradio joj je 96 mikroelektroda u motorički korteks mozga koji kontrolira pokretanje svih udova, a proces integracije bio je puno brži no što je itko očekivao. Već drugi dan Jan je naučila koristiti svoju novu ruku i pokretati je u prostoru. Nakon 13 tjedana njezin je robotizirani produžetak već obavljao složene zadatke poput prave biološke ruke. Do danas stručnjaci nisu zabilježili nikakve negativne nuspojave.

 


 

 DARPA-in robot naučio savladavati zapreke

Kompanija Boston Dynamics konstruirala je za agenciju američkog ministarstva obrane Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) zaduženu za razvoj novih tehnologija, novog robota, preteču Atlasa, koji se može penjati po stubama, preskakati i zaobilaziti zapreke. Robot bi se u budućnosti trebao koristiti u ratnim, kataklizmičkim i sličnim situacijama opasnim za ljude. Ista tvrtka ove je godine kreirala robote koji uspješno tragaju za izgubljenim ili ozlijeđenim ljudima ili pak trče brzinom geparda. Neki stručnjaci upozoravaju da bi roboti u budućnosti možda čak mogli nadići ljude.

 Stvorena GMO svila snažnija od čelika

Znanstvenici s University of Wyoming genetski su modificirali skupinu buba svilaca tako da stvaraju niti snažnije od čelika. Ovi materijali mogli bi se koristiti za mnoge svrhe, primjerice u proizvodnji kirurških konaca, biorazgradive plastike ili laganih vojnih i policijskih zaštitnih prsluka.

 Prvi put fotografirana DNK

Pedeset i devet godina nakon što su James Watson i Francis Crick zaključili da DNK ima strukturu dvostruke zavojnice talijanski znanstvenik Enzo Di Fabrizio, profesor fizike na Sveučilištu Magna Graecia u Catanzaru, snimio je DNK pomoću elektronskog mikroskopa i potvrdio njihove pretpostavke. Do sada su se predodžbe o strukturi koda života temeljile na takozvanoj rendgenskoj kristalografiji u kojoj se oblik materijala rekonstruirao prema odrazima X zraka, ali se ona nikada do sada nije mogla vidjeti izravno.

Usavršen plašt nevidljivosti

Kompanija HyperStealth Biotechnology iz Britanske Kolumbije predstavila je prvi funkcionalni prototip materijala koji savija zrake svjetlosti bez baterija, ogledala ili kamera. 'Tkanina' nazvana Quantum Stealth skriva objekte ili ljude u spektru vidljive svjetlosti, ali također i od toplinskih i infracrvenih kamera.

Stvorena koža u spreju

Tvrtka Avita Medical kreirala je prvu kožu koja se sprejem nanosi na teško opečene dijelove tijela. S tijela ozlijeđenog uzima se komadić kože veličine poštanske marke miješa se s enzimom iz organizma svinja i potom prska po opeklinama. Svaki poprskani djelić kože postupno se širi i za tjedan dana pokriva površinu veličine lista knjige. Budući da je darivatelj kože sam ozlijeđeni, mogućnost odbacivanja je minimalna.

 James Cameron se sam spustio na najdublju točku svijeta

Holivudski redatelj James Cameron, autor filmova 'Titanic' i 'Bezdan', u ožujku je postao prvi čovjek svijeta koji je sam zaronio do najdublje točke oceana, u Marijansku brazdu duboku 11 kilometara. Za spuštanje do rekordne točke podmornicom Deepsea Challenger trebala su mu više od dva sata. Ondje je proveo tri sata istražujući i snimajući morsko dno, a potom se brzo vratio na površinu. Iako je dno na prvi pogled izgledalo pusto, njegove kamere i uređaji zabilježili su neočekivano obilje organizama od bakterija do rakova.

 Matične stanice utrostručile životni vijek miševa

Stručnjaci s Instituta za regenerativnu medicinu u Pittsburghu uspjeli su početkom godine matičnim stanicama neočekivano dugo produžiti život. U svojem istraživanju tim je uzgojio genetski modificirane miševe koji boluju od tzv. progerije i u prosjeku žive samo 21 dan. Ostarjelim životinjama, kojima je preostalo tek nekoliko dana života, ubrizgali su matične stanice mladih miševa. Rezultati su bili impresivni – miševi su se pomladili, a neki od njih poživjeli su oko 70 dana – trostruko duže od očekivanog životnog vijeka. Kada bi se ista tehnika s istim učincima primijenila na ljude, živjeli bismo i do 200 godina.

3D printerom po prvi put stvorene kuće

Enrico Dini konstruirao je 3D printer koji može tiskati cijele dvokatnice sa sobama, stubama, cijevima i pregradnim zidovima. Građevni materijal, sastavljen od pijeska i anorganskog veziva, u konačnici izgleda poput mramora, a izdržljiv je i trajan poput armiranog betona. Za ovakav proces gradnje potrebno je četiri puta manje vremena nego za klasičnu, međutim, struktura mora biti zaobljena. Nikakve zidarske sposobnosti nisu potrebne!

U Nevadi, Floridi i Kaliforniji legalizirani automobili bez vozača

Google je početkom 2012. započeo testiranje svojih automobila bez vozača. Već u svibnju Nevada je postala prva država koja je legalizirala njihovu uporabu u javnom prometu. Do sada ih je u uporabu ušlo preko 300.000, a jedine dvije nezgode koje su imali dogodile su se kada su njima ručno upravljali ljudi.

 Voyager I. napušta Sunčev sustav

NASA-ina letjelica Voyager I. prva je ljudska kreacija koja napušta Sunčev sustav i ulazi u međuzvjezdani prostor. Izvorno je konstruirana tako da snimi Jupiter i Saturn, međutim, NASA-ini su znanstvenici shvatili da bi sonda bez problema mogla nastaviti svoje putovanje u svemirska bespuća. Zbog toga je u nju ugrađen uređaj sa snimkama brojnih zvukova od glasova kitova do glazbe te pozdravi na 55 jezika.

Ljudima ugrađena donja čeljust stvorena 3D printerom

Osamdesettrogodišnjoj ženi u Nizozemskoj prvi je put ugrađena donja čeljust stvorena 3D printerom iz praha titanija. Slojevi praha zagrijani su i međusobno povezani laserom. Pacijentica je oboljela od kronične bolesti kostiju, a liječnici su smatrali da bi rekonstrukcijska kirurgija za nju bila previše opasna zbog poodmakle dobi. Usadak je vrlo složen i potpuno vjerna kopija pravog – sa svim zglobovima i šupljinama koje omogućuju povezivanje mišića te razvoj živaca i vena.

Prvi put snimljen planet koji sam luta svemirom

Astronomi već godinama znaju da bi u svemiru trebalo biti mnogo planeta lutalica koji nisu vezani uz zvijezde, međutim, ove im je godine po prvi put pošlo za rukom snimiti jednog od njih. CFBDSIR2149 star je između 50 i 120 milijuna godina, ima temperaturu od oko 400 stupnjeva Celzijevih, što je dosta hladno za mladi planet, a vjerojatno je dio skupine od 30-ak mladih zvijezda koja je poznata kao AB Doradus Moving Group. Otkrili su ga kanadski i francuski znanstvenici uz pomoć Vrlo velikog teleskopa Europske južne promatračnice u Čileu.

Stvoren majmun iz više embrija


Po prvi put u povijesti znanstvenici su uspjeli stvoriti majmune koji su sastavljeni od stanica uzetih iz različitih embrija. Iako su sve stanice bile od iste vrste darivatelja - majmuna rezus, stručnjaci su kombinirali čak šest embrija kako bi stvorili tri mladunca. Takve životinje koje imaju više genetski različitih skupina stanica nazivaju se chimere. Shoukhrat Mitalipov iz Oregon Health and Science Universityja u Portlandu kaže da se stanice nikada nisu sjedinile no ostale su na okupu i zajedno izgradile tkiva i organe. Ova tehnika uspijeva samo kada se koriste matične stanice iz rane faze razvoja embrija kada su još 'svemoćne', odnosno kada se mogu transformirati u sve vrste tkiva.

 Stvoreno umjetno lišće koje proizvodi električnu energiju

Od relativno jeftinih materijala Daniel G. Nocera stvorio je prvo praktično umjetno lišće. Samostojne jedinice oponašaju proces fotosinteze no krajnji rezultat nije kisik nego vodik. Plin se može prikupljati i koristiti kao gorivo čak i u najzabitijim mjestima na Zemlji.

Google pokrenuo projekt koji će Internet učiniti sveprisutnim

Google je pokrenuo projekt Glass koji bi trebao omogućiti korištenje interneta na svakom mjestu u svako doba i po želji. Vjerojatno nema puno ljudi koji nisu vidjeli Googleov video koji pokazuje kako ćemo u skoroj budućnosti pomoću HUD-a (Head's Up Displaya) očima i riječima kontrolirati uređaj koji će pretraživati web, tražiti korisne informacije i slati poruke ili komunicirati s prijateljima.

 


 

budućnost znanost tehnologija sf
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati