Arthur Clarke - devedeseti rođendan SF pisca

Arthur Clarke - devedeseti rođendan SF pisca

12.12.2007. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Zabava

Jedini način da otkrijemo granice mogućeg jest da idemo iza njih u nemoguće - rekao je jednom prilikom Arthur C. Clarke. Čovjek koji je u svojim znanstveno-fantastičnim romanima često išao iza granica mogućeg 16. prosinca proslavit će 90. rođendan u svome domu u Colombu u Šri Lanki, gdje živi već 50 godina.

Arthur Clarke rođen je u Somersetu u Engleskoj, a ime je dobio prema legendarnom kralju, vođi vitezova okruglog stola. Strast prema znanstvenoj fantastici otkrio je kada mu je kao jedanaestogodišnjaku pod ruke došao popularno-znanstveni magazin “Amazing Stories”.

Tijekom Drugog svjetskog rata pridružio se RAF-u, a 1945. pak, u časopisu Wireless Engineer objavio je rad “ Izvanzemaljski releji” zbog čega je dobio epitet “oca satelitskih komunikacija”. Naime, u članku je iznio koncepciju svemirskih postaja koje kruže oko Zemlje u orbitama na udaljenosti od oko 36.000 kilometara.

Svoje prve SF priče objavio je 1937. godine da bi krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća bio već etablirani pisac znanstvene fantastike. Nakon kratkog i neuspješnog braka s Amerikankom Marilyn Mayfield, 1956. godine preselio se u Šri Lanku, tadašnji Cejlon gdje, kako naglašava, namjerava i umrijeti.

Najpoznatija Clarkova SF knjiga svakako je “2001: Odiseja u svemiru” prema kojoj je njegov prijatelj Stanley Kubrick snimio istoimeni film. No, Clarke je izvanredan pisac kratkih znanstveno-fantastičnih priča zahvaljujući kojima je stekao širok krug obožavatelja, uključujući Ruperta Murdocka i Stevena Spielberga. Veliki fan bio mu je i Ronald Reagan iako je osamdesetih godina Clarke bespoštedno kritizirao njegovu obrambenu strategiju “Rat zvijezda”.

Zbog paralize, Arthur Clarke se od 1988. godine kreće u invalidskim kolicima, dok od 1998. godine nosi vitešku titulu sira. Ipak, uoči ceremonije izbio je veliki skandal jer je jedan britanski tabloid objavio članak s teškom optužbom da je slavni futurist zapravo pedofil koji na Šri Lanki seksualno iskorištava maloljetnike. No, priča je demantirana, tabloid se ispričao, a Clarke je naposljetku postao vitez.

Arthur Clarke SF pisac vizionar futurist rođendan kontroverze
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati