78 posto građana ne želi se cijepiti protiv H1N1

78 posto građana ne želi se cijepiti protiv H1N1

28.11.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Najnovije istraživanje javnog mnijenja potvrđuje nepovjerenje građana prema dosad nedovoljno ispitanom cjepivu jer se četiri od pet građana ne bi cijepila protiv gripe.

Pandemija „svinjske gripe“ od svoje je pojave početkom godine zahvatila cijeli svijet, a gotovo da i nema države koja nije zamijetila barem jedan slučaj do sada nepoznate bolesti. Hrvatska također ovdje ne čini iznimku. Od pojave pandemije u našoj zemlji oboljelo je nekoliko desetaka tisuća ljudi, a umrlo jedanaestero. Od danas se hrvatski građani protiv svinjske gripe mogu cijepiti u zavodima za javno zdravstvo, dok će od ponedjeljka cjepivo biti dostupno i u ordinacijama obiteljske medicine. Iako je cjepivo dobilo "zeleno svjetlo" Agencije za lijekove i medicinske proizvode, građani, ali i liječnici su podijeljeni po pitanju toga treba li se cijepiti ili ne.

Agencija TotusOpiniometar provela je istraživanje na temu „cjepivo protiv svinjske gripe“ 25. i 26. studenoga CATI metodom na stratificiranom uzorku od 1000 građana RH. Istraživanje potvrđuje nepovjerenje građana prema dosad nedovoljno ispitanom cjepivu jer se četiri od pet građana (78%) ne bi cijepila protiv gripe. Iako im je na raspolaganju milijun i pol doza cjepiva tek 12% ispitanika odlučilo bi se na cijepljenje protiv „svinjske“ gripe. Pored toga, 4% ispitanika bi se možda cijepilo, a 6% građana ne zna želi li se protiv iste cijepiti.

 

Monitor.hr

 

H1N1 svinjska gripa gripa bolest zaraza medicina pandemija cjepivo sumnjičavost
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati