30 godina poslije smrti Alfreda Hitchcocka: Zvijezda i dugo nakon odlaska

30 godina poslije smrti Alfreda Hitchcocka: Zvijezda i dugo nakon odlaska

29.4.2010. // Nacional // Objavljeno u kategoriji Film

Sjever-sjeverozapad, Ptice, Mahnitost, Prozor u dvorište, Vrtoglavica... samo su neka od djela legendarnog režisera koja se i trideset godina nakon njegove smrti još uvijek smatraju Svetim pismom filmske umjetnosti.

29. 4. se navršava 30 godina od kako je preminula legenda filmske umjetnosti, Alfred Hitchcock. Mnogi se i danas slažu sa mišljenjem kako nije baš svaki njegov film remek-djelo - ali skoro svaki.

Jedva da se može naći u bilo kojoj umjetničkoj grani osoba koja je ostavila tako dubok trag kao Alfred Hitchcock u filmskoj umjetnosti. Njega se smatra zaslužnim za stvaranje posve nove dramske napetosti "suspensea": Na primjer u filmu Psycho gledatelj zna kako se ubojica primiče svojoj žrtvi (koju glumi Janet Leigh) iza zavjese tuša, ali ne može učiniti ništa da spriječi ono što je neminovno.

Glasoviti režiser rođen u okolici Londona je stekao slavu i po svojim bizarnostima kao i osobitom odnosu prema svojim glumcima. Osobito plavokosim glumicama - kao što je i junakinja filma Psycho koju je danima gnjavio u legendarnoj kadi, mokru i golu, dok konačno nije stvorila izraz lica kakav je režiseru odgovarao. To se pak smatralo osvetom prema njegovoj majci koja nikad nije znala pokazati osjećaje prema svom sinu, a njegova sklonost prema prikrivenoj stravi se često objašnjavala i zanimanjem njegovog rano preminulog oca - on je bio mesar koji je svakog dana klao perad.

Ali jedva da se može naći objašnjenje za neopisivi talent i želju za eksperimentima koje je imao Alfred Hitchcock: isprva u studijima u Velikoj Britaniji kao i kasnije u Hollywoodu je filmske ekipe znao dovoditi do najtežih iskušenja, na primjer kada je ustrajao da čitav cjelovečernji film snimi u jednom jedinom kadru. Hitchcock je i autor kojeg se svakako najviše puta kopiralo, citiralo i imitiralo - samo je Hitchcock u svakom svojem djelu pokušavao nešto posve drugačije. Sjever-sjeverozapad, Ptice, Mahnitost, Prozor u dvorište, Vrtoglavica... samo su neka od djela legendarnog režisera koja se i trideset godina nakon njegove smrti još uvijek smatraju Svetim pismom filmske umjetnosti.

 

 

film redatelj vrtoglavica ptice zovi m radi umorstva mahnitost prozor u dvorište Alfred Hitchcock
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati