20 godina Hubbleovih otkrića

20 godina Hubbleovih otkrića

27.4.2010. // Znanost.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Hubble, svemirski teleskop, nastao suradnjom NASA-e i Europske svemirske agencije, nalazi se u orbiti oko Zemlje i snima slike svemirskih tijela i pojava. Hubbleove bezpresedanske sposobnosti učinile su ga jednim od najmoćnijih znanstvenih instrumenata ikad načinjenih ljudskom rukom i zasigurno je jedan od najbolje prihvaćenih od strane javnosti.

Hubbleova otkrića su revolucionalizirala skoro sva područja današnjih astronomskih istraživanja, od planetarne znanosti do kozmologije. Njegove slike su zaista "svemirske". NASA, ESA i  the Space Telescope Science Institute (STScI) proslavili su Hubbleovo putovanje novom zadivljujućom fotografijom. Još jedna uzbudljiva komponenta proslave godišnjice bit će pokretanje redizajnirane europske Hubbleove web stranice.

Nova fotografija za Hubbleovu godišnjicu prikazuje maleni dio jedne od najvećih promatranih regija u kojima se rađaju zvijezde u galaksiji, Carina maglicu. Stupovi ohlađenog vodika ukrašeni prašinom dižu se iz zida maglice. Scena sliči onoj na Hubbleovoj fotografiji "Stupovi stvaranja" iz 1995. godine, ali je još dojmljivija. Na slici je prikazan gornji dio stupa sačinjenog od plina i prašine, visok tri svjetlosne godine. Stup nestaje u jakoj svjetlosti koju proizvode obližnje jarke zvijezde. Stup se također razdire iznutra jer tek rođene zvijezde sakrivene u njegovoj unutrašnjosti izbacuju mlazove plina koji se može vidjeti kako suklja iz vrhova stupa poput strijela koje lete kroz zrak.

Hubbleovi fanovi diljem svijeta pozvani su da podijele načine na koje je teleskop utjecao na njih. Mogu poslati e-mail, Facebook poruku ili koristiti Twitter hashtag #hst20. Također mogu posjetiti stranicu "Poruke za Hubble", utipkati svoju poruku i pročitati neku od izabranih poruka koje su zaprimljene. Poruke fanova bit će sačuvane u Hubbleovoj arhivi podataka zajedno s terabajtima znanstvenih podataka koje je prikupio teleskop. Budući istraživači moći će pročitati ove poruke i uvidjeti kakav je utjecaj Hubble imao na svijet.

Do danas, Hubble je pregledao preko 30 000 nebeskih objekata i nagomilao preko pola milijuna slika u svojoj arhivi. Zadnja herojska misija servisiranja Hubblea u svibnju 2009. godine učinila je teleskop 100 puta jačim u usporedbi s njegovim stanjem kada je bio lansiran. Uz njegovu nezamjenjivu znanstvenu važnost, Hubble svakodnevno donosi svemirska čuda u milijune domova i škola. Zadnjih je 20 godina i šira javnost postala koistraživač s ovim čudnovatim opservatorijem.

hubble teleskop nasa znanost svemir otkrića
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati