17. Festival plesa i neverbalnog kazalista Svetvincenat

17. Festival plesa i neverbalnog kazalista Svetvincenat

12.7.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Pozivamo Vas da nam se i ove godine pridružite u magičnom Svetvinčentu na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta, gdje ples i pokret očaravaju već 17 godina. Ovaj mirni gradić na poseban način zaživi kada se upale svjetla pozornica koja publiku odvode u svijet gdje su riječi suvišne.

Tijekom četiri dana, na četiri jedinstvene lokacije; pod zvjezdanim nebom renesansnog trga, u kaštelu Grimani, renesansnoj loži te u dvorani Mediteranskog plesnog centra, predstaviti će se koreografi, plesači, umjetnici i performeri iz raznih zemalja Europe. U sklopu suradnje s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja promovira nove, talentirane koreografe u Europi, hrvatskoj publici će se po prvi puta predstaviti Andreas Constantinou s koreografijom TheWOMANhouse, kao i mađarsko/portugalski dvojac Anna Réti & Ricardo Machado svojim radom POINT OF YOU. U sklopu glavnog programa prikazati ćemo rad poznate španjolske plesačice, bivše članice kompanije Akram Khan, koja odnedavno plovi i koreografskim vodama – Lali Ayguade koja će se predstaviti koreografijom Kokoro, a čast nam je ponovno ugostiti i dobitnike srebrnog Lava 2015. na Venecijanskom bijenalu, španjolski kolektiv Señor Serrano koji je već osvojio našu publiku 2012., ovaj put s multimedijalnom predstavom A House in Asia. Uz strane goste, predstaviti će se i selekcija recentnih uradaka hrvatske plesne scene od kojih izdvajamo  Anatomiju mačke Petre Hrašćanec i Ksenije Zec te Spone  Zagrebačkog plesnog ansambla.

U Mediteranskom plesnom centru, koji sa svojim rezidencijalnim programom djeluje kroz cijelu godinu, u nedjelju 24.7. biti će predstavljen program Kreativna Europa – Kultura; Od ideje do cilja, o kojem će govoriti Anera Stopfer, a pripremamo i intenzivan radionički program edukacije za profesionalne plesače od 22. do 24.7. koji će voditi istaknuti pedagozi Lucy Marinkovich s Novog Zelanda i Francisco Córdova Azuela iz Meksika.

- Festival u Savičenti je susret plesa i neverbalnog, fizičkog i ambijentalnog i multimedijalnog kazališta i novog cirkusa, borilačkih plesnih vještina, raznolikih inačica korpografija: tjelesnog ispisivanja misli, osjećaja i priča. Pokrenut s trećim tisućljećem naše civilizacije, narastao je u rijetko kulturno čvorište, susretište umjetnika i publike, nacija i rasa, poetika i stavova, žanrova i stilova. A sve to na ljetno zaigran, suptilan, nenametljiv i nepretenciozan način. – Maja Đurinović

PROGRAM:

22.07.

Kaštel/Castle 21:30 - The WOMANhouse Andreas Constantinou, Himherandit Productions, Danska (DK)

Trg/Square 22:30 - POINT OF YOU Anna Réti & Ricardo Machado, Mađarska/Portugal (HU/PT)

23.07.

Trg/Square 21:15 - NIKE DudaPaiva Company, Nizozemska (NL )

Kaštel/Castle 21:30 - SPONE Roberto Olivan & Zagrebački plesni ansambl, Hrvatska (HR)

Trg/Square 22:45 - ANATOMIJA MAČKE Petra Hrašćanec, Ksenija Zec, Hrvatska (HR)

 

 

24.07.

Mediteranski plesni centar/MDC 19:00 - Predstavljanje programa Kreativna Europa - Kultura Od ideje do cilja,  Anera Štopfer, Ministarstvo kulture RH

Loža/Loggia 21:00 - TRIP projekcija filma, Andreja Široki,  Iva Korenčić, Hrvatska (HR)

Kaštel/Castle 21:45 - A HOUSE IN ASIA Agrupación Senor Serrano, Španjolska (ES)

Loža/Loggia 22:45 - GALA Edvin Liverić, Hrvatska (HR)

25.07.

Trg/Square 21:00 - SALE Ksenija Zec & ADU, Hrvatska (HR)

Kaštel/Castle 21:45 - KOKORO Lali Ayguade, Španjolska (ES)

Loža/Loggia 22:45 - STAYING ALIVE Jasna L. Vinovrški, Public in Private, Hrvatska/Njemačka (HR/DE)

22.-24.7.

+++ Mediteranski plesni centar / MDC

Francisco Córdova Azuela: Radionica Body-Action / Movement-Relation

Lucy Marinkovich: Kreativna radionica / Unutarnje rekonstrukcije

*sudjelovanje uz prethodnu prijavu

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat jedinstvena je međunarodna ​kulturna manifestacija osnovana 2000. godine u Svetvinčentu, pitoresknom mjestašcu u samom srcu Istre​. Festival​ski program ​teži estetikama, konceptima i kulturalnim praksama koje promišljaju tijelo, ​​pokret i ples ​na inovativan i začuđujući način. U središtu pozornosti je suvremeni ples u svim svojim oblicima, odnosno ples koji se prožima s ostalim umjetničkim formama; multimedijom, likovnim umjetnostima, neverbalnim i fizičkim teatrom, filmom i videom, cirkuserijom, mimom, ​itd. Stvarajući nove​ trendove, spaja različite žanrove u umjetnosti, ostvaruje nove oblike suradnje i postiže rezultate s predznakom novog i interdisciplinarnog. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat prvi je pokušaj decentralizacije suvremenog plesa u Hrvatskoj u čemu je svakako kroz 17 godina djelovanja i​ uspio. Projekt se vrlo brzo ucrtao na mapu važnih plesnih zbivanja u regiji te je tijekom godina postao nezaobilazni događaj za profesionalce, podjednako umjetnike i plesne programatore, kao i za posjetitelje. Svake godine na Festivalu se prezentira između 10 i 15 radova umjetnika iz različitih dijelova Europe i svijeta koje prati raznovrsna i brojna publiku. Svetvinčenat je s godinama postao sinonim za suvremeni ples, a realizirana je i višegodišnja inicijativa za pokretanjem Mediteranskog plesnog centra koji od 2013.g aktivno dijeluje uz Festival ugošćujući mnoge rezidencijalne umjetnike, preformanse, radionice i programe.​ Cilj festivala je prezentacija recentnih inozemnih i domaćih ostvarenja iz područja plesa, edukacija novih generacija publike te promocija interkulturnog dijaloga i transnacionalne mobilnosti plesnih predstava.

ples suvremeni ples savičenta
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati