15 Festival plesa i neverbalnog kazališta

15 Festival plesa i neverbalnog kazališta

18.7.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Trg/Square 21:30 - LITTLE NEMO Il Posto Vertical Dance & Marco Castelli Small Ensemble, Italija (IT) 
Kaštel/Castle 22:00 - SWAN LAKE & TIME TRAVEL 7080 AHNSOOYOUNG Company, AHN Soo-young, 
Južna Koreja (KR)
Mediteranski plesni centar/MDC 23:00 - KOREOGRAFSKA FANTAZIJA br.1 Marjana Krajač, Hrvatska (HR)
 

LITTLE NEMO


Koncept i koreografija: Wanda Moretti
Glazba za sax i elektroniku: Marco Castelli
Plesači na zidu: Elena Annovi and Simona Forlani
Kostimi: Pier Antonio Gaspari
Produkcija: Il Posto/Forte Marghera

Predstava LITTLE NEMO uspostavlja odnos sa zamišljenim prostorom, nudi snoviti svijet u kojem se okružje u svakom trenutku može promijeniti i omogućiti nam neka druga iskustva. Koreografija se izvodi kao jedna jedina ogromna scena, a slijed tableauxa svojim poretkom podsjeća na formu stripa: sve se istovremeno odvija u sekvenci i simultano. Predstava je nadahnuta mjestima koje opisuje – točnije slikama slavnog Tintoretta, venecijanskog slikara iz 16. stoljeća. Niz kadrova prati redoslijed slika u dvorani Velike bratovštine San Rocco u Veneciji, a zahvaljujući bajkovitoj imaginaciji i osobitoj usredotočenosti na predočavanje prostora, radnja se izvodi kroz vertikalan i zračni ples.

Skupina vertikalnog plesa Il Posto projekt je koji su 1994. osmislili koreograf Wanda Moretti i glazbenik Marco Castelli, a počiva na međusobnom odnosu plesa, muzike i arhitekture. Vertikalni ples skupine Il Posto izaziva gravitaciju koristeći prazninu, zračnu dimenziju i krajobrazne oblike kao pozornicu. Stoga se gledateljima predstavlja jedno novo, neočekivano i neobično gledište, različita vizualna perspektiva, a publika postaje promatrač mijene kroz različite figure, vizije i oblike. Nema niti granica ni uloga jer sve je postalo jedinstven prostor, povezan prisutnošću tijela, prostor koji se mijenja tek kroz pokret i muziku. Izvedba muzike u živo nadopunjuje kreaciju čiji su sastavni dijelovi publika i mjesto.

Tijekom godina plesna se izvedba razvila u niz koreografija na fasadama zgrada, mostovima, tornjevima, svjetionicima, samostanima, povijesnim palačama, ali i u kazalištima, muzejima i industrijskim građevinama. Skupina Il Posto sudjelovala je na važnim događanjima i festivalima na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, npr. Singapore Arts Festival, Uniteatro Festival Paranà-Brazil, International Dance Festival u Bangkoku, Kuopio Dance festivalu u Finskoj, Dimitria Festival u Solunu, Lugar a Dança u Lisabonu, Silkeborg Performer House Denmark, Doha u Qataru, Gaborone u Botswani, FoolsFestival u Belfastu, Defense Paris, Festival Des Arts Vivant u Rabatu, Mittelfest, Roma in Scena, Venecijanski karneval i mnogim drugim festivalima u Italiji (Milano, Genova, Napulj...).

SWAN LAKE & TIME TRAVEL 7080


SWAN LAKE
Koreograf: AHN Soo-young
Izvođači: AHN Soo-young, CHOI Byeong-hun, JO Ju-yeong, LEE Dae-ho, SHIN Won-min
Oblikovanje svjetla: CHOI Jae-ho 
Kostimi: BAE Kyeong-sul
Glazba: Swan Lake, Pyotr Il'yich Tchaikovsky 
Oblikovanje zvuka: Typhoon-A

TIME TRAVEL 7080
Koreograf: AHN Soo-young
Izvođači: KIM Gyu-jin, SHIN Chae-long, LEE Dae-ho, SHIN Won-min, YANG Seung-kwan
Oblikovanje svjetla: CHOI Jae-ho 
Kostimi: SEO Jun-hyung
Glazba: Men is Ship, Women is Harbor SHIM Soo-bong, Hotel California The Eagles, I’ll give you my everything LEE Jang-hui, Morning Dew YANG Hui-eun, The Pledge of Allegiance (to the flag), The leopard of Mt. Kilimanjaro CHO Yong-phil,YOON Hyeong-ju & SONG Chang-sik, Reality Richard Sanderson, London Nights London Boys, The Marching & Please Dulgukhwa
Oblikovanje zvuka: Typhoon-A

Direktor: AHN Soo-young
Izvršni direktor: KIM Hyung-nam
Producent: GWAK Ah-ram 
Uz potporu: Arts Council Korea, PAMS, SIDance Festival

SWAN LAKE - Labudovi, koliko se sjećam iz djetinjstva, simbol su otmjenosti i ljupkosti. Kraljevska ljepota, smireni, a čvrsti pokreti... No današnje im je društvo oduzelo njihov dom i prepustilo ih čekanju smrti. Što žele ti labudovi na rubu istrebljenja? Neprozirno, smogom ispunjeno nebo, kilometri i kilometri beskrajnog asfalta i neboderi... Izgubljeni, labudovi bez doma prolaze kroz te sive gradove bola. Labuđe jezero, plesna predstava o suvremenim okolišnim temama, prvi je put postavljena na pozornicu tijekom SiDance Festivala 2011. godine te je osvojila Grand Prix na Međunarodnom festivalu koreografije u Seoulu. Koreograf je rekonstruirao Labuđe jezero Čajkovskog stapajući ga sa stilovima uličnog plesa (poppin i groove hip hopa, power b-boying) i suvremenim kretanjima.

TIME TRAVEL 7080 – pokušava ostvariti putovanje kroz vrijeme pomoću glazbe koju je slušala generacija odrasla u Koreji u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Predstava nam omogućuje pogled na djeliće života u okruženju običaja toga vremena, poput mini suknji, propisa u vezi dozvoljene dužine kose, zabranjenih pjesama i nacionalnih rituala koji su puka formalnost, kao i društvenih nemira poput Gwangju ustanka i demokratskih kretanja. Konačno nam se daje i jedna vizija naše budućnosti. Ova plesna izvedba, s vrsnim plesačima hip hopa i suvremenog plesa, predstavlja nam energičan, skladan grupni ples i originalne solo nastupe kako bi se povezala s publikom na razini emocija. Jaz između pozornice i publike prevladava se vitalnošću hip hopa i izražajnim pokretima suvremenog plesa. Svaki će plesač omogućiti publici doživljaj pojedinčevog smijeha, suza, osjećaj prijateljstva i ljubavi, ponekad prožet radošću, a ponekad sjetom.

AHN Soo-young započeo je svoju plesnu karijeru kao ulični plesač, a debitirao je s Evinim izborom 2007. Sljedeće je godine predstavio svoj solo komad A Choice of a Man u Singapore Esplanade kazalištu. Dobivši velike pohvale za izvedbu Labuđeg jezera u sklopu HIP HOP programa SIDance 2001., njegova je plesna skupina određena za nastup na festivalu Korea Moves početkom ove godine. Tamo su ostvarili ogroman uspjeh a za istu su predstavu rasprodali i sve ulaznice za 13 nastupa u Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Engleskoj. Labuđe jezero privuklo je veliku pozornost medija u tim europskim zemljama te izvazvalo izuzetnu medijsku prisutnost u programu News9 KBS-a, glavnog korejskog TV kanala. Nedavno su izveli Time Travel 7080 na sceni HanPAC Rising Star, prilikom čega su se koristili pop glazbom kako bi se povezali s generacijom koju nazivaju Korean 7080 generation (osobe odrasle tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća). Putovanje u sedamdesete i osamdesete živopisno je i duhovito, a AHN je zbog njega dobio nadimak Charlie Chaplin korejskog suvremenog plesa. Ističući se svojom posebnošću kroz raznolike suradničke projekte s iskusnim koreografima poput CHUNG Yeun-soo, umjetnik u usponu stalno prima pozive za nastupe u inozemstvu. Trenutno pohađa doktorski studij plesa na Sveučilištu Sejong, koreografira i radi sa svojom novom plesnom skupinom AHNSOOYOUNG COMPANY (osnovana 2013.).

KOREOGRAFSKA FANTAZIJA br.1


Autor, koreograf, koncept: Marjana Krajač
Izvedba: Lana Hosni, Mia Zalukar, Irena Mikec, Katarina Rilović, Irena Tomašić 
Suradnja na projektu: Hrvoje Hiršl 
Oblikovanje kostima: Link/Ogi Antunac & Zoran Mrvoš 
Oblikovanje materijala: Valentina Toth
Fotografija: Iva Korenčić-Čabo & Petar Borovec 
Tonska tehnika: Miroslav Piškulić 
Tehnički direktor projekta: Duško Richtermoc 
Tehnička asistencija: Leonardo Krakić
Komunikacija: Anita Klapan 
Produkcija: Sodaberg koreografski laboratorij

Projekt je realiziran uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, a nastao je u suradnji s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu, Hrvatskim institutom za pokret i ples, Zagrebačkim plesnim centrom i plesnim centrom Tanzfabrik / Uferstudios u Berlinu.

KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 1 novi je rad koreografkinje i autorice Marjane Krajač. U formi plesne izvedbe za pet plesnih umjetnica rad se bavi koreografijom u formi niza fragmenata koji raščlanjuju njene manifestacije, oblike i simptome. On je istovremeno izvedba, studija, zapis u vremenu i prostoru, koji promatra koreografsku pojavnost u njenoj prvobitnoj datosti. Organizacija kretanja u koreografiju može biti vanjska ili unutarnja ili oboje. Da bi bilo koji pokret mogao biti izveden, prvobitni uvjet je unutarnja organizacija tjelesnog obrasca koji se manifestira na vanjskoj površini tijela. Taj prvobitni pokret, primum mobile, osnova je svih tipova kretanja. 
U zadnjoj instanci kretanje tijela je dio većeg neprekidnog gibanja objekata, elemenata i pojava, sve do onih obrazaca koje možemo samo djelomično percipirati ili pretpostaviti samo neke fragmente njihovih ritmova.
KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 1 početak je koreografske serije koja se bavi isključivo pokretom i njegovim ontološkim simptomima. Serija ponire u samu srž koreografske ekspertize osvjetljući ono što je primarno koreografsko, odnosno primarno plesno, u odnosu na sve ostalo, izvedbeno.

Serija koreografskih fantazija zaziva povjerenje i uvjerenje u esencu plesnog medija, tamo gdje je on najfragilniji, tamo gdje je on s onu stranu bilo čega što ga još dodatno naseljava, a ne proizlazi iz njega samog.

MARJANA KRAJAČ je koreografkinja i plesna autorica brojnih radova koji bitno preoblikuju razumijevanje što plesna umjetnost može ponuditi u uspostavi suvremenog umjetničkog teritorija. Generirajući različite koreografske formate, u stalnom dijalogu između elaboriranog i sofisticiranog, efemernog i kompleksnog, njen autorski rad kontinuirano proširuje svoj umjetnički zahvat. Plesnu edukaciju započela je na Školi suvremenog plesa „Ana Maletić“ u Zagrebu te diplomirala na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Berlinu. Studirala je također teologiju i religijske znanosti na Humboldt Universität zu Berlin. Dobitnica stipendije za DanceWEB Europe, Mobile Academy Berlin, Enhanced danceWEB Europe Contemporary Dance Coproduction Programme te Choreoroam Europe 2011. Surađivala je s nekoliko renomiranih europskih koreografa, poput Groupe Dunes, Mårtena Spångberga, Meg Stuart, koji bitno doprinijeli razvoju njene koreografske vizije.

festival plesa i neverbalnog kazališta moderan ples savičenta
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati