Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

14. Dani Julesa Vernea - Pazin

14. Dani Julesa Vernea - Pazin

17.6.2011. // iPazin // Objavljeno u kategoriji Zabava

Bogati program pod nazivom Jules Verne Vremeplov, u subotu 25.6., posjetitelje će odvesti na neobično putovanje kroz povijest, tradiciju, avanturu i neizostavnu kazališnu predstavu Mathias Sandorf u pazinskom Kaštelu.

 

U spomen literarnom događaju iz romana Mathias Sandorf, koji se zbio poznatog datuma: 26. lipnja 1867. godine, u Pazinu je 26. lipnja 1998. godine priređen prvi Dan Julesa Vernea, niz događaja kojima se među nas same, ali i u svijet, htjelo pronijeti i zanimanje za Julesa Vernea, njegova djela i za vezu Julesa Vernea i grada Pazina, vezu iz koje je i nastala pazinsko-rovinjska epizoda u Mathiasu Sandorfu. Od tada, svake godine krajem lipnja u Pazinu se obilježavajuDani Julesa Vernea.

Već tradicionalno, Dani Julesa Vernea posjetiteljima nude niz događanja pod nazivomNeobična putovanja. Ta su putovanja inspirirana Pazinom i piscima koji su u njemu pronašli svoju inspiraciju. Zajedničko im je to što su “lansirana” na Danima Julesa Vernea u Pazinu, te se u sklopu Dana Julesa Vernea uvijek nanovo, posebno svečano organiziraju. Ove godine prvog dana manifestacije, 22. lipnja, na programu je avanturistički izlet od Pazina do Rovinja Stazom Matijaša Sandorfa. Popularan cjelodnevni porodični izlet inspiriran je literarnim opisom iz istoimenog Jules Verneovog romana. Iako se do Limskog kanala i Rovinja neće putovati podzemljem kroz Pazinsku jamu, izlet će ipak biti u julesverneovskom stilu uz korištenje najrazličitijih sredstava prijevoza. U Pazinu se kreće vlakom i putuje do Žminja, zatim se pješke ide stjenovitom stazom do dna Drage i do Dvigrada, biciklima do Lima te brodom do Rovinja i ponovno autobusom natrag do Pazina.

Za prave avanturiste organizatori su pripremili Speleoavanturu pod nazivom Put u središte zemlje. U pratnji pazinskih speleologa i sa speleološkim šljemom na glavi zainteresirani se mogu uputite u tamu pazinskog podzemlja. Nakon spuštanja u grotlo ponora slijedi 100-tinjak metara duga podzemna galerija koja vodi u Dvoranu Esdorf (veliku dvoranu). ZipLine avanturu nazvanu Od Zemlje do Mjeseca ravan put,organizirat će pazinski “Rope jumperi” predvođeni Lukom Labinjanom, koji su nedavno osnovali “Klub ekstremnih aktivnosti Istra” (skraćeno KEA Istra). “ZipLine” je zapravo čelično uže (“sajla”), za tu priliku razapeta između Zelene terase Hotela Lovac u Pazinu i “Kuće za pisce”, koja se nalazi na 220 m udaljenom Buraju, kojim će se moći “preletjeti” preko Pazinske jame.

Najznačajniji dan za sve posjetitelje bit će subota 25. lipnja, od 17.00 sati pa sve do kasno u noć, kada će se uključiti vremenski stroj kojim će se Pazin, zajedno sa svojim građanima i posjetiteljima vratiti u daleku 1867. godinu. Inspiracija su organizatorima bili, baš kao i Julesu Verneu, opisi Pazina i pazinskog sajma iz pera putopisca Charlesa Yriartea. Bit će tu dama u krinolinama i kicoša sa cilindrima, oficira i vojnika, seljaka, trgovaca i putujućih svirača… Služit će se tipična jela, a kako se sunce bude približavalo horizontu, na glavnom će se gradskom trgu podignuti balon na topli zrak, te ćemo iz svijeta putopisaca i povjesničara prijeći u svijet mašte, prateći uživo scene iz Verneovog romana Mathias Sandorf.

Kroz Pazinski samanj uz brojne izlagače predstavit će se i partneri Seenet programa u čijem je sastavu i Grad Pazin, među kojima će biti Muzej Batane Rovinj, Završje, Muzej vina Brtonigla i TZ Varaždin. Za najmlađe je predviđen Dječji kutak kapetana Nema gdje će se igrati stare i nove igre uz animatore, a za starije poznavatelje igara organizirat će se turnir u „La mori“ i „Briškuli“.

Posljednji dan manifestacije obilježit će nezaboravna avantura leta balonom iznad središnje Istre. Let traje oko sat vremena, a leti se u pravcu u kojem puše vjetar, tako da mjesto slijetanja nikad nije unaprijed poznato, ali je za sve učesnike leta osiguran transport natrag u Hotel Lovac.

kultura pazin jules vern jama lovac
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati