13 Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat - obavijest

13 Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat - obavijest

23.7.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

23.7., raspored izvedbi je:
       21.30h Kaštel Grimani - ESNES.N.ON2 CieLaroque iz Austrije
       22.30h  Art centar - LARGE, Studio ze suvremeni ples
       23.30 Art centar - projekcija filma Blanche neige 
 
esnes.n.on2


Ideja, koncept, koreografija, režija / Idea, concept, choreography, direction: Helene Weinzierl
Koreografija / Co-choreography: Anna MacRae 
U suradnji s izvođačima / In cooperation with the performers: Yuri Korec, Viviana Escalé, Vladislav Soltys 
Glazba / Music: Oliver Stotz 
Oblikovanje svjetla / Lighting design: Peter Thalhamer
Glas / Voice: Christian Sattlecker
Fotografija / Photos: Peter Huber

trajanje/duration: 65 min

Troje se ljudi slučajno sretne na autobusnoj stanici u Indiji. Bježe od banalnosti svakodnevice, tumaraju uokolo tražeći smisao, da bi na kraju zalutali u labirintu besmisla. 
Besmisao – smisao – besmislica. 
Koji besmisao? 
Potraga za odgovorima na pitanja koja nas prate svaki dan poput pranja zuba ili promjene na semaforu u žuto. Opažamo ih, svjesni smo ih, ali ih ne osjećamo. Put prema njima privremeno je zatvoren varkama. Potisnut zbog straha.
Možemo li se još uvijek pitati ima li nešto makar i površnoga smisla? Možda je uzrok problemima u Tunisu bilo pitanje zašto je nebo plavo. Kako možemo biti sigurni da nije?
Besmisao. Ne možemo se pouzdati ni u što. Ne želimo, ne smijemo, a uskoro nećemo biti ni u stanju pouzdati se u bilo što. 
I tako počinjemo gubiti osjećaj za vrijeme. Oni koji svaki dan žive isti život uvijek će živjeti u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Austrijska koreografkinja Helena Weinzierl osnovala je cieLaroque/helene weinzierl 1995., nakon više od desetljeća plesanja. S družinom je obišla razne festivale diljem svijeta, uključujući SAD, Japan, Južnu Ameriku, Singapur, Rusiju i cijelu Europu, a svoje je djelo prikazala u više od 200 gradova 
 
LARGE


koncept, koreografija / concept, choreography: Sanja Tropp Frühwald
kreacija, izvedba / creation, performance: Branko Banković, Dina Ekštajn, Bruno Isaković, Martina Tomić, Ana Vnučec, Bosiljka Vujović Mažuran
navlačenje teorije / theory streching: Igor Dobričić
svježe oko / clear eye: Mario Kovač
glazba, izrada instrumenata / music, instrument design: Damir Šimunović
asistent za glazbu / music assistant: Till Frühwald
kostimi, styling / costumes, styling: Zdravka Ivandija
asistentica kostimografkinje / costume design asst.: Ana Paulić
scena / stage design: Matija Šantić
oblikovanje rasvjete / lighting design: Sanja Tropp Frühwald
majstor rasvjete / lighting: Milan Kovačević
PR: Ana Kovačević
grafički dizajn / graphic design: Dinko Uglešić
fotografija, kamera / photography, camera: Danko Stjepanović
produkcija / production: Studio za suvremeni ples VRUM
producent / producer: Branko Banković
projekt su podržali / project supported by: Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport - Zagreb, Ministarstvo kulture RH
partner projekta / project partner: Muzej Suvremene Umjetnosti

Nakon niza godina egzistiranja u prostoru i međuprostoru i njegovim odrazima, nalazimo se u trenutku u kojem se krajnji rok brzo približava! Rok je Sada! Sada znači intenziviranje svakog iskustva. U našem dekadentnom vremenu, u godini kolapsa, samo Sada je bitno, ono je procjep, ono je rok u kojem se ispituju naše budućnosti, naše namjere i naše strategije. Predstavom „Large“ članovi Studija za suvremeni ples osluškuju proročanstva koja se ispunjavaju, distopije i utopije koje se stvaraju i razaraju pred našim očima. „Large“ slavi metamorfozu, trenutak nastajanja i nestajanja, predstavu koja se izvodi samo jednom i samo Sada i koja se ne može ponoviti. "Large" je rock'nroll!
Globalna kriza vodi nas do jučerašnje vizije budućnosti koja se pokazala fatalno pogrešnom. Euro, Svjetska banka, rejting agencije, sigurnosne mjere, internet mreže… sve se pokazalo tako pogrešno, raspada se pred našim očima i izgleda gore od najcrnjeg scenarija. Ali to je neizbježan moment SF-a, upravo ono čega smo se pribojavali na kraju se i dogodilo, ali u potpuno drugačijem obliku od očekivanog – ono što nismo mogli ni zamisliti postalo je opće mjesto, uobičajeno i svakodnevno. Ovo je trenutak završnog obračuna, panične kupovine ovoga Ovdje i ovoga Sada. Prekid s linearnim vremenom može djelovati obeshrabrujuće, ali u isto vrijeme je i oslobađajući – nema zadanog slijeda događaja. Događaje i značenja možemo posložiti kako nam odgovara ili ih ostaviti razbacane posvuda u potpunom kaosu. Koje su etičke posljedice ovog dekadentnog vremena? Koje su ontološke implikacije? I jesmo li naposljetku uopće sposobni za novo vrijeme? 
 
Blanche Neige


Snjeguljica je velika, romantična i suvremena baletna predstava koja se temelji na inačici bajke braće Grimm.

Angelin Preljocaj i svih 26 plesača skupine radili su na najljepšim partiturama Mahlerovih simfonija. Kostimi su Jean Paul Gaultierovi, a scenu je osmislio Thierry Leproust.

"Bilo mi je veoma stalo da ispričam priču, dam nešto magično i očaravajuće. Svakako stoga što sam htio izbjeći rutinu. A i stoga što, baš kao svi mi, volim priče. Držao sam se inačice braće Grimm, dozvolivši si tek poneko osobno odstupanje proizišlo iz mojeg sagledavanja simbola u bajci. Bettelheim Snjeguljicu opisuje kao izokrenutoga Edipa. Zla maćeha nesumnjivo je središnji lik priče. Ona je ta koju promatram kroz njezinu narcisoidnu odlučnost da se ne odrekne zavođenja i svoje ženske uloge, čak i ako to znači žrtvovati vlastitu pokćerku. Tumačenje simbola podjednako je prepušteno djeci i odraslima; dani su svima, i zato ja volim bajke.
Snjeguljica je narativni balet s vlastitim dramatskim sadržajem. Mjesta događanja scenski je postavio Thierry Leproust. 26 plesača skupine igraju u kostimima Jean Paul Gaultiera."
Angelin Preljocaj

Ovo je djelo prvi put izvedeno 25. rujna 2008. na lyonskome plesnom bijenalu. 

festival plesa i neverbalnog kazališta savičenta moderan ples kazalište
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati