1. Avantgarde Jazz Festival

1. Avantgarde Jazz Festival

5.5.2011. // H-Alter // Objavljeno u kategoriji Glazba

Jedinstveni koncept festivala - od svibnja do srpnja 2011. u Rovinju
Vrhunski jazz program - čak šest koncerata svjetski poznatih jazz imena
Festival otvara Julian Lage Group - 13. svibnja u hotelu Monte Mulini

Prvo izdanje Avantgarde Jazz Festivala održat će se ove godine u Rovinju, a vrhunski jazz program odvijat će se tijekom tri mjeseca na različitim lokacijama. Od svibnja do srpnja Rovinj će tako u sklopu Avantgarde Jazz Festivala ugostiti neka od najpoznatijih, ali i najiščekivanijih jazz imena današnjice kao što su Julian Lage Group, Anat Cohen QuartetDr. Lonnie Smith TrioNew Gary Burton QuartetGeorge Benson i Return to Forever IV.

Avantgarde Jazz Festival otvorit će u petak, 13. svibnja, Julian Lage Group koncertom u Maistrinom boutique hotelu Monte Mulini u Rovinju. Julian Lage slovi kao predvodnik izvođača svoje generacije i jedan od najzanimljivijih mladih glazbenika; on je skladatelj, aranžer i gitarist koji istodobno oduševljava i inspirira obožavatelje i glazbenike. Proglašen čudom od djeteta, Lage je javno počeo nastupati kao šestogodišnjak, a samo dvije godine poslije svirao je s legendarnim Carlosom SantanomMarc Becker je o njemu snimio za Oscara nominirani dokumentarni filmJules at Eight, a kao trinaestogodišnjak, 2000. je godine nastupio na dodjeli nagrade Grammy. Svirao je i na dva albuma nominirana za Grammy, Taylora Eigstija i Nnenne Frelon, i bio "najnovije otkriće na gitari" jazz legende Garyja Burtona u njegovu Next Generation Quintetu, u kojem su prije njega svirali veliki gitaristi poput Pata MethenyjaJohna Scofielda i Larryja Coryella. Poznat je po svojoj virtuoznosti i reputaciji svestranog glazbenika koji u svoj pristup uključuje elemente jazza, bluesa, folka, indijske i klasične glazbe. Prvi album koji je objavio kao vođa sastava 2009. godine - Sounding Point - dobio je sjajne kritike i bio nominiran za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg albuma suvremenog jazza. Najnoviji album Julian Lage Groupizdan je krajem prošlog mjeseca pod nazivom Gladwell, a u Rovinju će ga ovom prilikom predstaviti Julian Lage (gitara), Tupac Mantilla (bubnjevi/perkusije), Jorge Roeder (kontrabas), Dan Blake (saksofon) i Aristides Rivas (violončelo).

Avantgarde Jazz Festival, čiji je Maistra generalni sponzor, ove će sezone okupiti neka od najznačajnijih imena svjetske jazz scene te na taj način obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada i ponuditi publici niz glazbenih poslastica na prestižnim rovinjskim lokacijama. Nakon Juliana Lagea tako će 27. svibnja na pozornici Monte nastupiti Anat Cohen Quartet, predvođen izraelskom multiinstrumentalisticom i jednom od ponajboljih klarinetistica na svijetu, dok će 10. lipnja u hotelu Monte Mulini sa svojim trijom nastupiti priznati orguljaš i klavijaturist, često nazivan praocem Acid JazzaDr. Lonnie Smith.

U srpnju publiku očekuju čak tri vrhunska jazz koncerta. Prvi od njih održat će, 1. srpnja u hotelu Monte MuliniNew Gary Burton Quartet na čelu s Garyjem Burtonom, glazbenikom koji je predstavio svijetu stil sviranja vibrafona s četiri palice i popularizirao duet format u jazzu. Tjedan dana nakon New Gary Burton Quarteta, 8. srpnja, u bivšoj Tvornici duhana Rovinj uslijedit će koncert jednog od najpoznatijh pop i R&B pjevača, ujedno i vrhunskog jazz gitariste te višestrukog dobitnika Grammyja, Georgea Bensona, dok će Return to Forever IV, vodeća skupina jazz fusion pokreta 70-ih predvođena Chick Coreaom, nastupiti 17. srpnja na travnjaku hotela Eden.

Ulaznice za koncert Julian Lage Group moguće je kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Eden, Park i Adriatic te na prodajnim mjestima sustava Eventim i online na www.eventim.hr. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 160 kn (Zona I) i 200 kn (Zona II). Uskoro više informacija o ulaznicama za ostale koncerte u sklopu Avantgarde Jazz Festivala.

1. Avantgarde Jazz Festival jazz muzika rovinj
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati