Najave - Festival umjetnosti i tolerancije – LABINA

Festival umjetnosti i tolerancije – LABINA

Festival umjetnosti i tolerancije – LABINA

Datum i vrijeme: 19.5.2022. - 21.5.2022.

Organizator: Grad Labin

Lokacija: Stari grad, Labin

Ulaznica: -

Što je festival Labina, zbog čega je važan i zašto se tako zove?

Festival Labina je eklektički festival, prvenstveno izvođačkih umjetnosti, koji spaja ideje i stvaralaštvo različitih vidova kulture u jednu poruku - poruku Tolerancije!
Umjetnost kao snaga Tolerancije. Različiti ljudi, s raznih strana, s različitim idejama i estetikama, svi na jednom mjestu - u Labinu! Zato je Labina Festival Tolerancije!
Opći cilj ovoga projekta je promocija vrhunskog europskog kulturnog nasljeđa koji je temeljen na mnogobrojnim regionalnim i lokalnim kulturnim baštinama. U svemu tome naglasak stavljamo na prekograničnu kulturnu suradnju.
Zadatak je profiliranje Festivala Labina u jedan od festivalskih centara koji će biti prepoznat
po izvrsnosti i multikulturalnosti.
Specifičan cilj Festivala Labina je pozicioniranje na kulturnoj mapi Istre, Republike Hrvatske i Europe kao potpuno nov, ili sigurno vrlo rijedak, manifestacijski koncept.
Isprepletenost priznatih kulturnih projekata na najvišim nivoima s postignućima lokalne zajednice koristeći njen prepoznatljiv toponim kao ime Festivala. Zato je ovaj Festival višedimenzionalan: "visina" vrhunske umjetnosti i "širina" lokalnog angažmana.
Te dvije osnovne linije utjelovile su programski koncept: "vertikalu" kao noseće kulturne događaje u večernjim satima i "horizontalu" kao prateći program i dio dnevnih festivalskih aktivnosti. Samo ime festivala "Labina" u sebi krije i nudi mnoge asocijacije koje definiraju cijeli Festival.
Prva asocijacija je, svakako, asocijacija na ime grada Labina! Time se Festival brendira imenom Grada, a Grad dobiva brend Festivala.
Ime Labina asocira i na stanovnicu grada Labina, ženu, djevojku ili djevojčicu, koja postaje dobri duh našeg Festivala. Ona će cijelo vrijeme biti s nama i voditi nas kroz gradske ulice.
Druga asocijacija je LabIN gdje sugeriramo da Labin postaje "Lab" tj. novi laboratorij umjetnosti. A to je stvarno "IN"!
Treća asocijacija, "skrivena poruka", je "La Bina". To je direktno povezano s namjerom da
cijeli grad Labin, a pogotovo starogradska jezgra, postane "bina" - scena ili kulisa.
To pretvaranje Labina u pozornicu umjetnosti daje cijeloj ideji Festivala dodatni veliki impuls
prožimanja globalnog i lokalnog.
Festival će trajati 3 dana: 19.-21.05.2022. Nulti dan, 18.05. bit će otvaranje "Teatrina", obnovljenog labinskog kazališta.
Himna festivala je pjesma „Va Labine by night“ (Bruno Krajcar & Bobi Solo).
Za vrijeme festivala održati će se okrugli stol „Art is The Power of Tolerance“ s eminentnim učesnicima iz više zemalja.
Priznati i nagrađivani umjetnici bit će svakodnevno, za vrijeme održavanja Festivala, promotori kulture među mladima i u svakom medijskom nastupu promovirati će Labin i princip Tolerancije.
U narednim godinama namjera je povezati se s najboljim europskim festivalima radi razmjene programa. Time se potvrđuje želja da "Labina", osim ugošćavanja priznatih umjetnika, ima i vlastitu produkciju kojom će gostovati na drugim svjetskim festivalima promovirajući Labin.