Županijske agencije: uhljebljivanje podobnih i netransparentno poslovanje d.o.o., prozvani i Demetlika, Alen Golja, Valter Poropat...

Županijske agencije: uhljebljivanje podobnih i netransparentno poslovanje d.o.o., prozvani i Demetlika, Alen Golja, Valter Poropat...

9.3.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Skupini županijskih agencija osnovanih u proteklih desetak godina uskoro se pridružuje još jedna – Istarska regionalna energetska agencija, skraćeno IRENA, čije će glavne aktivnosti biti, prema dokumentaciji pripremljenoj za sjednicu Skupštine Istarske županije ovog petka, iskorištavanje lokalnih energetskih resursa, stvaranje tržišta obnovljivih izvora energije, smanjenje troškova energetske opskrbe za mala i srednja poduzeća, realizacija europskih projekata na području energije te još niz poslova vezanih uz energetiku.

Do sada je Županija kao svoja trgovačka društva osnovala Istarsku razvojnu agenciju, Agenciju za ruralni razvoj Istre, Istarsku razvojnu turističku agenciju te Istarsku kulturnu agenciju, za razliku od prethodnih formiranu kao ustanovu, a u pripremi je i osnivanje agencije za zdravlje i okoliš. Direktori su, redom, Darko Lorencin, Gracijano Prekalj, Denis Ivošević te Vladimir Torbica, kao privremeni ravnatelj IKA-e, koja je osnovana još 2002. godine, ali ne funkcionira.

Najnoviju agenciju s prilično široko zamišljenim dijapazonom djelatnosti vodit će IDS-ovac Valter Poropat, dipl. ing. elektrotehnike. Poropat je, podsjetimo, osim dugogodišnjih visokih stranačkih funkcija, bio i saborski zastupnik u prošlom mandatu. Nakon prestanka saborskog mandata, a na listu IDS-a na parlamentarnim izborima 2007. nije uvršten, neko se vrijeme radilo na tome da preuzme direktorsko mjesto u labinskom komunalnom poduzeću, koje je ipak ''''''''dobio'''''''' Alen Golja. Tada je Poropat u županijskom Poglavarstvu na dužnosti člana zaduženog za gospodarstvo zamijenio Tulija Demetliku, nakon što je ovaj osam mjeseci paralelno i protuzakonito bio i član Poglavarstva i labinski gradonačelnik. Kako prema novom izbornom zakonu poglavarstva neće postojati, Poropatu je odlukom o osnivanju IRENA-e riješeno radno mjesto, do daljnjega.

Zanimljivo je u vezi s IRENA-om dodati i da je u petak održana telefonska sjednica Poglavarstva, na kojoj je dopunjena odluka o osnivanju, iako je već ranije upućena skupštinskim vijećnicima. Hitno su, dakle, u aktu izmijenjene stavke o Nadzornom odboru, odnosno broj članova je s tri povećan na pet, kako bi u njega ušli predstavnici HEP-a, a umjesto prvotne ideje da odluke donosi većina članova NO-a, uvrštena je većina prisutnih članova na sjednici. Članovi NO-a bit će Valerio Drandić, predsjednik i članovi Oriano Otočan, Roberto Božac, Lučano Delbianco i Davor Mišković.

 

Obzirom na činjenicu da je dosadašnji rad županijskih agencija (a također i ustanova i zaklada i ostalih trgovačkih društava, o čemu ćemo morati nekom drugom prilikom) odlikovao vrlo visok stupanj zapošljavanja kadrova vladajućeg IDS-a te vrlo visoka netransparentnost u poslovanju, upitali smo za mišljenje o takvom sustavu i kandidate za mjesto župana na predstojećim izborima. Briga, naime, o djelotvornosti javne uprave i odgovornost prema trošenju proračunskog novca među najvažnijim su županovim zaduženjima.

- Ne sporim da su neke agencije, barem one osnovane na samom početku, doprinijele ukupnom razvoju Istre, ali ovo sada je previše i one postaju same sebi svrhom. Nije naša županija tako ogromna da bi baš sva društvena i gospodarska područja trebala biti pokrivena posebnim agencijama, rekao je Silvano Hrelja, kandidat HSU-a i HSLS-a, istakavši da nije apriori protiv agencija, ali bi svakako preispitao njihovu svrhu i dosadašnji rad. Što se tiče prevlasti IDS-ovih kadrova, Hrelja kaže da je to preslik državnog ustroja, gdje se također dupliraju kapaciteti te umjesto jedne, određeno područje pokrivaju i tri institucije. – Ja sam za čisti profesionalizam – stručnjak dobije mandat i riješi posao, kaže Hrelja.

- U našem je programu energetici dan značajan prostor, prvenstveno u smislu korištenja vlastitih resursa za razvoj Istre te pozdravljamo osnivanje posebnog županijskog tijela ili agencije. Međutim, zapošljavanje mora biti transparentno i putem natječaja, kako bi se zaposlili stručni ljudi kojima Istra raspolaže. Protivim se svakom drugom načinu, kojim se mjesto daje podobnima, kaže kandidat Ladonje Plinio Cuccurin. Ističe da je efikasnost javnog sektora jedan od temelja antirecijskih mjera te je nužno da on bude racionalniji i učinkovitiji, uz odgovarajuće plaće zaposlenima u njemu. - Sada je vrijeme za racionalizaciju javne uprave te ni agencije ne smiju biti same sebi svrhom, već na usluzi građanima i razvoju Istre, zaključio je Cuccurin.

- Županijske agencije dijelom treba ukinuti jer se ne zna čemu služe osim zbrinjavanju kadrovskih viškova, a druge ostaviti, ali točno definirati njihov djelokrug rada kako bi služile onome za što su osnovane, a to je što efikasnije korištenje proračunskih sredstava, odnosno pomoć građanima i gospodarstvu. Na primjeru AZZRI-ja vidimo da se umjesto isključivo pomoći poljoprivrednom sektoru i sami bave poljoprivrednom proizvodnjom, čime su izravna konkurencijama onima kojima bi trebali biti na usluzi, a također su time stvoreni i preduvjeti za moguću privatizaciju te agencije, rekao je u ime HDZ-a, koji još nije odredio kandidata, tajnik istarske organizacije Marino Roce.

valter poropat demetlika gospodarstvo alen golja izbori2009 podobnost politika političke stranke