Župan Flego o funkcioniranju i prilagodbi LAG-ova

Župan Flego o funkcioniranju i prilagodbi LAG-ova

27.2.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Istarski župan Valter Flego u Pazinu je održao sastanak na temu funkcioniranja i prilagodbe Lokalnih akcijskih grupa - LAG-ova Istarske županije novim uvjetima akreditacije, a kojem su prisustvovali gradonačelnici Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Rovinja i Vodnjana, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović te predstavnici 6 istarskih LAG-ova.

Novi uvjeti djelovanja LAG-ova odnose se na nove smjernice i pravilnike za provedbu Mjere 19 Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Naime, trima istarskih LAG-a (Središnja Istra, Istočna Istra i Južna Istra) uskoro ističe akreditacija pri Ministarstvu poljoprivrede, a koja im je do sada omogućavala financiranje iz Mjere 202 (Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja) IPARD programa Europske unije.

Za novo programsko razdoblje 2014. - 2020. vrijedit će nova pravila, odnosno smjernice za konstituiranje LAG-ova te veća raspoloživa financijska sredstva. Cilj sastanka je, stoga, bio pronalaženje najboljeg modela za buduće funkcioniranje LAG-ova na području Istarske županije. Župan Flego pozvao je na odgovornost i brzinu pri donošenju odluka svih tijela jedinica lokalne samouprave po pitanju definiranja preustroja LAG-ova u Istarskoj županiji.

Župan je, pritom, istaknuo kako je njemu posebno važno da čitava Županija bude obuhvaćena područjima LAG-ova kako bi svim istarskim stanovnicima i poljoprivrednicima bila dostupna pomoć i podrška Lokalnih akcijskih grupa za provođenje Mjera ruralnog razvoja, a posebice korištenja LEADER programa putem kojeg će se moći financirati  njihovi projekti. Time će se, dodao je župan Flego, dodatno potaknuti ruralni razvoj te konkurentnost istarske poljoprivrede i gospodarstva općenito. Dogovoreno je da će se na sljedećem sastanku, početkom idućeg tjedna, definirati najbolji model priključivanja neakreditiranih LAG-ova onim akreditiranim.

Pripajanje je nužno, kazao je župan Flego, kako bi se budući LAG-ovi na vrijeme spremili za izradu svojih strategija, temeljem kojih će se svi budući LAG-ovi akreditirati u skladu sa Mjerom 19, te biti spremni za što veću apsorpciju financijskih sredstava na području cijele Istarske županije iz Programa ruralnog razvoja RH. Istarski župan je dodao kako cijela procedura akreditiranja LAG-ova treba biti gotovo da 1. svibnja 2015. godine, kada se očekuje raspisivanje natječaja od strane Ministarstva poljoprivrede.

 

flego lag lokalna akcijska grupa