Župan Flego i suradnici na radnom sastanku s predstavnicima Općine Raša

Župan Flego i suradnici na radnom sastanku s predstavnicima Općine Raša

25.4.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Istarski župan Valter Flego danas je posjetio Općinu Raša gdje se kroz razgovor s općinskom načelnicom Glorijom Paliska Bolterstein upoznao s prioritetnim razvojnim projektima raške općine. Radnom sastanku prisustvovali su i načelnik županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić te predsjednik vijeća Općine Raše Željko Zahtila.

„Raša ima veliki kulturno-turistički potencijal, posebice zbog dugogodišnje rudarske tradicije, ali i mogućnosti za daljnji gospodarski razvoj. Općinska vlast svjesna je vremena u kojima živimo, te je u skladu s tim postavila svoje ciljeve, a naša je obaveza da to podržimo“, istaknuo je župan Flego. Jedan od prvih projekata je, složni su župan i načelnica, hitna sanacija bivše kino dvorane u Raši, koja je izgorjela u požaru početkom mjeseca. Istarska županija će podržati obnovu kina koji za mještane ima veliku povijesnu vrijednost, poručio je župan. Župan je pri tom savjetovao da se izvide mogućnosti financiranja pri Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, s obzirom da obnova podrazumijeva i promjenu krova od azbesta.

 

Sanacija je potrebna i 4 metara visokom dimnjaku ugasle toplane u Raši, kojem prijeti urušavanje i time predstavlja opasnost za prolaznike. Kompleks toplane, kazala je načelnica, ima arhitektonsku i kulturnu vrijednost te predstavlja dio identiteta Raše. Želja je Općine kandidirati na fondove EU projekt njezine obnove te ga pretvoriti u multimedijalni centar. Za realizaciju je potrebno riješiti pitanje vlasništva nad kompleksom, koji je sada u rukama labinskog Komunalnog poduzeća „1. Maj“.

Dodatna ulaganja potrebna su i u raški rudnik, kako bi se podigla kvaliteta te maksimalno iskoristila njegova atraktivnost u turističke svrhe. Nadalje, tema razgovora bio je i novi projekt prometovanja Rašom, koji čeka odobrenje MUP-a, rekonstrukcija kanalizacijskog sustava i zaštita izvorišta pitke vode, te projekt sportskog centra. Ovaj potonji projekt je spreman za kandidiranje na europske programe, a u sklopu njega se nalazi i raški rudarski bazen star osamdeset godina kojeg se želi staviti ponovno u funkciju.

 

glorija paliska bolterstein raša željko zahtila valter flego općina raša