Znanstveni skup o zaštiti magaraca- tovar – nacionalno blago

Znanstveni skup o zaštiti magaraca- tovar – nacionalno blago

3.7.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U organizaciji Liburne, Udruge za uzgoj i zaštitu magaraca i očuvanje prirodne kulturne baštine, u četvrtak su u Malom kazalištu u Labinu održani znanstveni skup i okrugli stol o zaštiti i očuvanju izvornih pasmina magaraca.

Povod za okupljanje bilo je rješenje Ministarstva poljoprivrede od 19. svibnja kojim su na zahtjev Liburne priznate tri autohtone pasmine magarca: istarska, primorsko-dinarska i sjevernojadranska, čime se Hrvatska po broju pasmina svrstala odmah iza Italije i Francuske. K tome je Ministarstvo kulture podržalo projekt "Autentica Liburnica" s 35 tisuća kuna iz fonda za zaštitu prirode.

Na skupu je sudjelovalo dvadesetak znanstvenika, stručnjaka i uzgajivača.

- Magarac je opstao onakav kakav jest, inteligentan i izdržljiv, a budućnost će pokazati da je bilo pogrešno to što su ljudi svoje frustracije stavili u njega, pa je postao simbol pogrda i sramote, kazao je u uvodnoj riječi predsjednik Liburne Ivan Perko.

Ante Ivanković sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta govorio je o Nacionalnom programu očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u skladu s kojim treba izraditi program očuvanja magaraca, Mirna Dadić i Dražen Cerjanec informirali su prisutne o pravnim propisima u zaštiti izvornih i zaštićenih pasmina, a o njihovoj zaštiti u okviru zaštite prirode više je kazala Jasna Jeremić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

U srijedu su sudionici skupa obišli uzgajivače u o općinama Kršan i Sv. Nedjelja, a prije okruglog stola posjetili su Rezervat Liburna na Most Raši. Skup je završen posjetom Tramuntani na otoku Cresu gdje će biti formiran novi rezervat magaraca. (R.SELAN )

jasna jeremić ivan perko magarac tovar rezervat liburna liburna most raša donišnica ante ivanković