Značajna sredstva za potporu projektima promicanja aktivnog europskog građanstva u okviru programa Europa za građane

Značajna sredstva za potporu projektima promicanja aktivnog europskog građanstva u okviru programa Europa za građane

9.12.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zamjenici gradonačelnika Eni Modrušan i Zoran Rajković sudjelovali su u Opatiji na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji Vladinog Ureda za udruge vezanog uz provedbu programa Europske unije Europa za građane u Hrvatskoj. Konferencija je okupila 150 sudionika iz Hrvatske, Italije i Slovenije, a na njoj su razmatrana postignuća i primjeri dobre prakse organizacija civilnog društva odnosno jedinica lokalne i područne samouprave u provedbi programa Europa za građane tijekom protekle tri godine, koliko Hrvatska sudjeluje u programu.

 

Interes različitih dionika iz Hrvatske za sudjelovanje u ovom programu svake je godine sve veći. Ostvarene financijske potpore na natječajima unutar programa Europa za građane u protekle tri godine višestruko nadmašuju godišnju nacionalnu članarinu za sudjelovanje u programu. To potvrđuje da organizacije civilnog društva i jedinice lokalne i područne samouprave već jesu nezaobilazni dionici u procesu europske integracije, ali i važni partneri u informiranju građana o koristima, ali i izazovima punopravnog članstva u Europskoj uniji.

 

Nizom aktivnosti u sklopu programa potiče se aktivno europsko građanstvo, interkulturni dijalog, društvena kohezija i solidarnost među europskim građanima što uvelike doprinosi jačanju osjećaja europskog identiteta i stvaranju europskog javnog prostora.

 

Program Europa za građane igra izuzetno važnu ulogu u zbližavanju i jačanju uzajamnog razumijevanja građana europskih zemalja. Ciljeve ovog programa možda najbolje sažima čuvena izjava jednog od začetnika ideje europske integracije Jeana Monneta koji je još prije šezdeset godina rekao "Europskom unijom ne ujedinjujemo države već ljude".

 

Danas, drugog dana međunarodne konferencije, u sklopu Foruma za traženje partnerskih organizacija, predstavljeni su projektni prijedlozi za tematsko umrežavanje gradova i općina među kojima i projekt Grada Labina Promicanje demokratskih oblika komunikacije. Ovim projektom, koji je apliciran u sklopu programa Europa za građane, planirani su susreti i zajedničke aktivnosti mladih iz Labina i bratimljenih gradova Baje (Mađarska), Idrije (Slovenija) i Schije (Italija) tijekom kojih se prezentira iskustvo mladih u promicanju ideja Europske unije.

Europa za građane_Grad Labin_Promicanje demokratskih oblika komunikacije.pdf559.27 KB

 

europa za građane fondovi eu eni modrušan zoran rajković