ZLATELA GOSTOVALA NA 47. MEĐUNARODNOJ SMOTRI FOLKLORA

ZLATELA GOSTOVALA NA 47. MEĐUNARODNOJ SMOTRI FOLKLORA

23.7.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Kud „Ivan FonovićZlatela" je po peti puta nastupio na ovoj jakoj međunarodnoj smotri folklora.Nastupali smo na Gradecu sa ostalim grupama iz hrvatske i inozemstva  te odradili posebno snimanje u studiju Htv-a sa spletom "europskih" plesova. Ponosni smo na mlade plesače (srednja grupa balarina), kojima je ovo prva velika odrađena međunarodna smotra !!! Svakako poticajno za mlade koji se u današnje vrijeme bave tradicijom u bilo kojem obliku.

Posvećena ulasku Hrvatske u Europsku uniju, 47. međunarodna smotra folklora upozorilaje na hrvatsku i europsku plesnu i glazbenu baštinu zajedničku mnogim europskim narodima i kulturama. Riječ je o povijesnim i društvenim plesovima nastalim na raznim stranama Europe, koji su zatim prošireni diljem kontinenta i izvan njega. Dio te baštine vezan je uz negdašnje visoko društvo, a s vremenom se širio i na niže slojeve, na stanovništvo gradova i sela. U različitim sredinama ti su plesovi i njihova glazbena pratnja doživjeli prilagodbe i do danas se sačuvali kao lokalne inačice starije i novije europske plesne baštine: promenade, kontradance, kvadrilje, kotiljoni, mazurke, furlane, manfrine, ali i valceri, polke, čardaši i drugi plesovi.

Uz brojne sudionike iz svih krajeva Hrvatske na ovogodišnjoj Smotri nastupili su i gosti iz Australije, Austrije, Češke, Grčke, Iraka, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovenije i Španjolske. Uz nastupe sudionika na Trgu bana J. Jelačića i na Gornjem gradu, u popratnom je programu bit izložba, plesne radionice, koncerti crkvene i etnoglazbe, a sudionici Smotre nastupilisu i u okolici Zagreba.

Više na

http://www.msf.hr/Smotra/hr/hr-program.html

 

PR

 

KUD zlatela folklor kršan