Zimske službe u Istri spremne i na najgore - Upozorenje starijima: Izbjegavajte izlaganje hladnoći

Zimske službe u Istri spremne i na najgore  - Upozorenje starijima: Izbjegavajte izlaganje hladnoći

31.1.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Osim vrlo niskih temperatura, koje će se u srijedu ujutro uz obalu Jadranu kretati od -4 do 1°C, a popodne do maksimalnih 5°C, na sjevernom Jadranu se očekuje jaka, na udare i olujna bura. U unutrašnjosti će se temperature ujutro spustiti i do -11 dok će maksimalna dnevna temperatura dosezati tek -1°C. Oblačno će biti posvuda s mogućim snijegom već u jutarnjim satima.

Sve zimske službe u Istri spremne su za najavljene vremenske neprilike. - Osigurana je dovoljna količina soli kao i sva potrebna mehanizacija. U pripravnosti su dva automatska i tri vučna posipača te dva kamioneta, a u slučaju da padne više snijega u pogon će se staviti i dva grederea, kazao nam je Stanko Čerljenko iz pulskog poduzeća Ceste d.o.o. koje zaduženo za održavanje prometnica na području Pule. Dodaje kako prema posljednjim informacijama većeg snijega u Istri ipak ne bi trebalo biti. Manja količina padalina očekuje se tek na samom jugu Istre, kaže Čerljenko.

U slučaju snijega građani trebaju čistiti prilaze kućama i zgradama

Iz pulske Herculanee su izvijestili kako su poduzete sve pripremne radnje u slučaju snježnih padalina. - Nakon prestanka padanja snijega, ovisno o debljini snježnog pokrivača radnici djelatnosti Čistoće uključiti će se u njegovo uklanjanje. Prioriteti su pješačke zone u gradu Puli: Trg I svibnja, Flanatička, Trg Portarata, Sergijevaca, Forum, Kandlerova, Giardini, Istarska, Ciscuttijeva, te prostori i prilazi školama, dječjim vrtićima, bolnici, te domovima za starije i nepokretne osobe. Osim čišćenja navedenih zona, djelatnici će raditi na otklanjanju eventualno srušenih grana i stabala, zajedno s vatrogasnom službom, navode iz Herculanee.

Građane pozivaju da prilaze svojim obiteljskim kućama i stambenim zgradama očiste od snijega kako bi se što brže situacija na nogostupima vratila u normalno stanje.

I iz PU istarske pozivaju sve vozače na pojačan oprez u prometu. - Zbog mogućeg snijega i poledice na kolnicima u Istri treba voziti opreznije. Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima, odnosno u usjecima, mostovima, vijaduktima i nadvožnjacima, dolazi do „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji, napominju u policiji.

Vozače podsjećaju da ne kreću na put bez zimske opreme, odnosno da se informiraju o stanju i prohodnosti na cestama te da se pridržavaju propisanih zabrana i ograničenja na cestama.

U visokom stupnju pripravnosti su i u Istarskim cestama koje su zadužene za održavanje oko 1500 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta na području Istre. Prema podacima iznesenim na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije o pripremama i spremnosti djelovanja u zimskim uvjetima za ovu zimsku sezonu, baze zimskih službi u Bujama, Labinu, Baderni, Žminju, Puli, Pazinu i Buzetu raspolažu sa 16 kamiona s ralicama, osam unimog vozila te 15 kamioneta dok je za posipanje cesta spremno 750 tona soli i tisuću metara prostornih sipine. (iPress)

 

Centar za gerontologiju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar preporuča starijim osobama da, zbog osjetljivosti na hladnoću u njihovoj dobi, izbjegavaju izlaganje niskim temperaturama, posebice rano ujutro i noću, a osobito oni koji su oboljeli od respiratornih bolesti.

Starije osobe spadaju u rizičnu skupinu posebno osjetljivu na niske temperature zbog sniženog bazalnog metabolizma, fizičke neaktivnosti i promjena u organizmu tijekom starenja.

Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, nepropusna na vlagu i po mogućnosti od vune, polipropilena te svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Starije osobe trebaju izbjegavati izlazak po hladnoći ili se odjećom dobro zaštititi, a ako dođe do povećanog znojenja, potrebno se smjesta presvući. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

Predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.

Starije osobe, među ostalim, trebaju izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

U organizam je nužno unijeti optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein.

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je starije ljude učestalije kontaktirati, a oni uz sebe trebaju uvijek imati osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, preporuke su zagrebačkog Centra za gerontologiju. (H)

 

zima hladnoca zimska služba komunalno