Želite pobjeći iz Hrvatske? Evo koji se poslovi nude i za koje plaće

Želite pobjeći iz Hrvatske? Evo koji se poslovi nude i za koje plaće

10.8.2015. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

NAKON što je Njemačka ukinula radne dozvole za hrvatske državljane istražili smo kakvi se sve poslovi nude na području Njemačke, ali i u ostalim državama i to ne samo onih u EU. Pregledali smo domaće portale za traženje poslova i naišli na veliki broj oglasa za posao koji se nude od Njemačke do Australije i Saudijske Arabije.

Ponuda je bila raznolika, a plaće pišu tek za pojedine poslove. Najviše oglasa za posao ima za rad u Njemačkoj gdje se traže bravari, električari, zavarivači, konobari, kuhari, sobari, vozači kamiona. Jednako tako traže se i visoko obrazovane osobe pa tako jedna tvrtka traži inženjera građevinarstva u Frankfurtu. Klinika u Linzu tražila je liječnicu/liječnika asistenta za odjel radijacijske onkologije za 40 radnih sati tjedno.

Jedna tvrtka raspisala je niz natječaja za posao na području Južne Njemačke, a jedni su od rijetkih koji su osim uvjeta stavili i plaću. Tako je soboslikarima i ličiocima ponuđena plaća bruto 12,80 € / h (fiksna plaća) plus Neto 5,50 € / h.

Traže i njegovatelja za starije i nemoćne, a nude satnicu od bruto 10,25 € / h (fiksna plaća) + Neto 10,00 € / dan (nadoknada - neoporezivo).

Plaća vozača u Njemačkoj do 19 000 kuna

Za medicinsku sestru/tehničara bruto satnica je 16,50 € / h (fiksna plaća) + Neto 15,00 € / dan (dnevnica - neoporezivo) plus dodaci.

Druga tvrtka traži djelatnike (m/ž) za rad sportskim barovima u Njemačkoj i stalni radni odnos, a nužno je napredno znanje njemačkog. Budućim djelatnicima nude osiguran smještaj, plaćene putne troškove i plaću od 1000 do 1200 eura.

Nudi se i stalni radni odnos za vozača kamiona c i e kategorije u Münchenu, a plaća je od 13 000 do 19 000 kuna.

Traže se i informatički inženjeri i programeri u Grazu, Beču i Kolnu. Svi koji planiraju u Njemačku zaista se nudi pregršt raznih poslova, a za mnoge od njih potrebno je tek osnovno poznavanje njemačkog jezika.

No, osim Njemačke, za koju se nudi daleko najveći broj oglasa za posao, u raznim strukama, naišli smo i na oglas za posao u Estoniji. Mjesto rada je Talin, a traži se softverski inženjer.

Za one koji razmišljaju o preseljenju na drugi kontinent također smo naišli nekoliko poslova u SAD-u, Australiji, Saudijskoj Arabiji i Ruskoj Federaciji.

Poslovi na drugim kontinentima

Primjerice objavljen je oglas za autolimara u Australiji, a nudi se posao za stalno. "Nudimo priliku za živjeti i raditi do četiri godine u Australiji, uz privremenu radnu vizu koja dozvoljava traženje stalne vize nakon dvije godine. Dobre radne uvjete, u skladu s australskim zakonom. Dobru plaću: circa A$650-$700 tjedno, neto (nakon što se odbije porez na prihod i drugi nameti). Plaća će varirati zavisno o radnom iskustvu. Troškove oko vize i putovanja u Australiju. Pripomoć oko prilagođavanja na život u novoj sredini, uključujući smještaj", stoji u oglasu.

Jedna petrokemijska tvrtka u Saudijskoj Arabiji također traži djelatnike i to one s radnim iskustvo na području petrokemije. Traže operatera upravljačke ploče i voditelja smjene. Osim plaće (koju ne navode) nude smještaj s uključenim režijama i čišćenjem, pokriveno zdravstveno osiguranje i troškove zubara, 38 dana godišnjeg plus 11 državnih praznika, prijevoz biznis klasom do Saudijske Arabije.

Američka tvrtka za mehaničke sisteme traži servisere klima uređaja za rad u Pittsburghu i Tampi koji će montirati i popravljati sustave grijanja i klimatizacije. Osim plaće (koju ne navode) tvrtka kao pogodnosti rada navodi 100 posto plaćeno obiteljsko zdravstveno osiguranje, dijeljenje profita tvrtke, regres za godišnji odmor, službeni automobil, mobitel, poticajne bonuse i 40 sati rada tjedno te prekovremene koliko je moguće.

Jedna od najvećih kompanija u Ruskoj Federaciji, koja realizira najsloženije projekte naftno-plinskog kompleksa, vanjske opskrbe električnom energijom, projekte industrijske i civilne izgradnje traži višeg specijalista za razradu biznis planova (ž/m) – 2 izvršitelja, a moraju biti diplomirani inženjeri građevinarstva i arhitekture. Prednost imaju oni sa znanjem ruskog jezika.

plaća rad radni odnos posao imigracija