Zeleni: Zrak u Pićnu onečišćen talijem

Zeleni: Zrak u Pićnu onečišćen talijem

1.9.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zelena stranka - Zelena alternativa dostavila je u 29. kolovoza službeni zahtjev Skupštini Istarske županije za sazivanje izvanredne sjednice o Tvornici kamene vune Rockwool u roku od mjesec dana, izvijestili su u četvrtak na konferenciji za novinare predsjednik stranke Josip Anton Rupnik, predsjednica županijske organizacije stranke Gordana Ferenčić i Nenad Udovičić, potpredsjednik ogranka Medulin.

Njima su se pridružili Leonardo Marčac iz Pićna, Ljubica Smoković iz Potpićna i Mladenka Vidas iz Šumbera, kao predstavnici građana koji se žale na povećanu buku noću i onečišćenje iz tvornice, što se navodno iz tvornice čuje i osjeća nakon njenog remonta dovršenog 15. kolovoza. Stranka ih u tome podupire i zato je skup sazvala u Potpićnu.

- Na sjednici Skupštine IŽ 15. prosinca prošle godine prihvaćeno je naših 18 zaključaka vezanih uz Rockwool... Do danas nije ništa učinjeno, niti smo dobili odgovore na pitanja i stoga tražimo izvanrednu sjednicu o Rockwoolu na koju će biti pozvani predstavnici ministarstva. Jedini su pomaci to što sada župan i dožupan priznaju da je lokacija na kojoj se nalazi tvornica bila pogrešan izbor, a prije su to osporavali i što je prihvaćeno da zrak u općini Pićan više nije prve nego druge kvalitete. Uzrok onečišćenja je talij, a jedan od mogućih izvora je tvornica kamene vune i stoga bi joj trebalo zabraniti rad dok se utvrdi točan izvor emisija tog elementa, tim više što ona radi bez uporabne dozvole, kaže Rupnik.

Žitelji u okolici tvornice tvrde da su pojačana noćna buka i onečišćenja počeli kada je pogon proradio nakon remonta obavljenog u prvoj polovici kolovoza. Sumnjičavi su i zbog toga što navodno posljednji podaci s mjernih stanica, koji se objavljuju na stranicama pulskog Zavoda za javno zdravstvo, nose datum 19. kolovoza. Kažu da su se i prije pojavljivale takve "rupe", koje su naknadno popunjavane.

Udovičić je pozvao stanovnike južne Istre da se osvijeste o opasnosti koju navodno Rockwool predstavlja zbog onečišćavanja vode. - Puljanima se čini da je Pićan negdje "iza Bugarske", ali ova dolina je u principu Šterna koja skuplja vodu za Rakonek, glavni izvor pitke vode Vodovoda Pula, napominje on.

Toto-Ormuž: Presica je predizborna predstava


Prozivanja za buku, onečišćenje i pogoršanje uvjeta rada u tvornici, Uprava Rockwoola doživljava kao dio predizborne predstave uz nedobronamjernu manipulaciju građanima, doznajemo od glasnogovornice Anđelke Toto - Ormuž.

- O ozbiljnosti uvijek istih optužbi gospodina Rupnika najbolje govori činjenica da je izgubio sudski spor protiv nas u Puli. Zbog toga njegove optužbe ne možemo shvatiti ozbiljno, tim više što je tvornica izgrađena u Industrijskoj zoni. Mislimo da bi bilo dobro i korisno da, umjesto što bespotrebno koristi resurse poreznih obveznika, realno sagleda situaciju, odnosno dobrobiti koje naša tvornica donosi lokalnom stanovništvu i općenito gospodarstvu u ovo teško vrijeme, kaže glasnogovornica. (Robi SELAN)

rockwool zeleni politika rupnik talij ekologija pican zrak onecišcenje andelka toto ormuž