„Zeleni leptir“ za najbolji ekološki projekt

„Zeleni leptir“ za najbolji ekološki projekt

29.3.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Iz ruku Stjepana Božića, poznatog hrvatskog putopisca sinoć je u nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu gradonačelniku Valteru Glavičiću dodijeljena vrijedna nagrada „Zeleni leptir“ o čemu je gradonačelnik izvijestio putem društvenih mreža.


 


Nagrada je dodijeljena za projekt „MOREmo brinuti o MORU!“  koji je proglašen najboljim u Hrvatskoj kao najbolji ekološki projekt u 2023. godini u kategoriji Život ispod vode i život na kopnu.


 


Nagrada „Zeleni leptir“ dodjeljuje se za izvanredne ekološke projekte koji su u skladu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja, a organizator je Večernji list.


 


Više od 50 projekata našlo se u utrci za prestižnu nagradu Zeleni leptir 2023., kojom je Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, odlučila nagraditi najbolje ekološke projekte u 2023. godini. No četveročlani žiri koji su činili Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode u WWF; Stela Lechpammer, izvršna urednica Večernjeg lista; Stipe Božić, naš proslavljeni alpinist, putopisac i redatelj, a na čelu s Andrejom Ribičićem, voditeljem projekta Rezolucija Zemlja, odabrao je 14 najboljih. Kroz sedam kategorija te u dvije kategorije prijavitelja, udruge odnosno pojedinci te poduzeća, nagrade su laureatima uručene sinoć u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. – istaknuli su iz Večernjeg lista


 


Gradu Labinu dodijeljeno je ovo visoko priznaje za projekt „MOREmo brinuti o MORU!“  koji se zaista istaknuo u pogledu ekologije i čišćenja podmorja. Podsjetimo, ovim projektom organizirano je devet akcija čišćenja podmorja i plaža na području Grada Labina, kojom prilikom je ukupno sakupljeno više od 150 kubika raznog otpada.


 


Oko 220 osnovnoškolaca prošlo je edukaciju u pulskom Aquariumu, 60 srednjoškolaca s nastavnicima educiralo se u Centru za istraživanje mora, a stotinjak posjetitelja/prodavača na ribarnici i tržnici se educiralo o važnosti očuvanja morskog okoliša kroz postavljenu izložbu srednjoškolaca naziva „Gledaj dublje“, kojom se htjelo apelirati na trenutnu situaciju s otpadom i time pobuditi svjesnost i potrebu očuvanja cjelokupne zajednice.


zeleni leptir nagrada