Zelena stranka: Od Rockwoola tražimo 2 milijuna eura a za župana i druge krivičnu odgovornost

Zelena stranka: Od Rockwoola tražimo 2 milijuna eura a za župana i druge krivičnu odgovornost

21.11.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Labin:Zelena stranka i udruga Ekop-Istra ogranak Pićan na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Labinu, u ime mještana Pićna i susjednih općina ugroženih Rockwoolom, iznijeli su sljedeće zahtjeve:

1. Da tvornica kamene vune Rockwool prekine s radom.

2. Da se odmah ponište predugovori i raskinu ugovori.

3. Da se pokrene krivična odgovornost protiv gospodina Ivana Jakovčića-župana Istarske županije kao najodgovornije osobe za dolazak i izgradnju tvornice Rockwool.

4. Tražimo isto tako, da se pokrene krivična odgovornost za slijedeću gospodu: - gospodina Branka Ružića, koji je neovlašteno potpisao ugovor -gospodina Darka Lorencina, koji je neovlašteno potpisao tajni ugovor - gospodina Tulija Demetliku, koji je u Poglavarstvu Istarske županije bio zadužen za održivi razvoj i samim time odgovorna osoba.

5. Da županijska vlast koju čini koalicija IDS-a i SDP-a podnese ostavku jer su neovlašteno odobrili potpisivanje tajnog predugovora i samog ugovora.

6. Da tvornica Rockwool nadoknadi počinjenu štetu mještanima u iznosu od 2 milijuna eura zbog narušavanja zdravlja, štete poljoprivrednicima i agroturističkim objektima te štete načinjene okolišu.

7. Da se pokrene postupak protiv ljudi u Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu koji su odbili naše zahtjeve za pokretanje postupka protiv odgovornih osoba.

8. Da se pokrene postupak protiv Središnjeg državnog ureda za upravu koji je grubo prekršio Ustav Republike Hrvatske i Ratificirani sporazum. Navedeni državni organ nije još odobrio raspisivanje referenduma te je negirao peticiju građana Istre koju je potpisao 6 551 građanin sukladno zakonima i Statutu Istarske županije.

Ovim zahtjevima žele stanovnike Istre i ostalih dijelova Hrvatske jasnije upoznati i uputiti na probleme s kojima su se susreli stanovnici Pićanštine, a koji bi uskoro mogli postati i problemi svih stanovnika Istre. U ime stranke i udruge zahtjeve je iznio Josip Anton Rupnik, navodi se u obraćanju medijima i javnosti.

Rockwool Rupnik Ekop Istra Labin konferencija za novinare zagađenje odšteta