Prvi maj M - Prvi maj

Zelena stranka i HSLS: Econerg ponovno jaše Istrom

Zelena stranka i HSLS: Econerg ponovno jaše Istrom

22.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Econerg ponovno jaše Istrom, a pitanje je do kada će ovdašnji stanovnici biti žrtve struke, koja to očito nije. Građani moraju shvatiti da se promjene mogu dogoditi jedino ako sami podignu glas jer te iste promjene neće potaknuti ni županijski ni državni vrh, rekla je jučer predsjednica pulskog HSLS-a Vesna Jakovina-Matošević komentirajući prekjučerašnju prezentaciju energetske strategije koju su u Puli održali predstavnici tvrtke Econerg.

Jakovina-Matošević je upozorila da je upravo ta tvrtka napravila studiju utjecaja na okoliš Rockwoolove tvornice kamene vune, koja ugrožava zdravlje oko pet tisuća stanovnika.


- Ta ista tvrtka izrađuje studiju za termoelektranu Plomin 3 i već se sada može razaznati da će Plomin 3 biti na ugljen. Predstavnik Econerga otvoreno je rekao da će lokaciju i energent za Plomin 3 odrediti investitor te da taj isti ulagač od države treba dobiti beneficije. Lokalno stanovništvo ponovno nitko ništa ne pita, a studije se i dalje izrađuju radi interesa i profita investitora, naglasila je Jakovina-Matošević.

 

Uskladiti dozvolu za rad i visinu dimnjaka

Po njenim riječima, najžalosnije je to što predstavnici Econerga pojma nemaju gdje se uopće nalaze Plomin i Pićan.
- Ispada da su u Istru došli govoriti o projektu koji bi se trebao realizirati u mjestu koje su vidjeli samo na zemljopisnoj karti, dok o svemu odlučuju iz svojih ureda. Budući da u županijskom Prostornom planu nije predviđeno da Plomin 3 bude na ugljen, u Econergu tvrde da će se plan u tom slučaju morati prilagoditi višim interesima, veli Jakovina-Matošević. Smatra da je sramotno i licemjerno da je i studija utjecaja na okoliš za Rockwoolovu tvornicu rađena po podacima starima 25 godina, a koji se odnose na 40 kilometara udaljeno područje od onog na kojem je postrojenje.


- Još nemamo nikakve podatke o kvaliteti zraka, tla i vode jer to istraživanje nitko ne želi platiti. Tvornica je izgradila dimnjak visok 75 metara, zbog čega Pićan ostaje u ekspres-loncu opasnih plinova. Svjesno je prihvaćena visina dimnjaka koja ne omogućuje cirkulaciju opasnih tvari pa se one vraćaju u dolinu i kruže u opasnoj koncentraciji, veli predsjednica pulskog HSLS-a i upozorava da Rockwoolova tvornica ne smije dobiti dozvolu za rad dok visinu dimnjaka ne uskladi s preporukom struke, koja predviđa visinu od 260 metara.

 

Gdje se deponira šljaka iz tvorničkog pogona

Predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Anton Rupnik veli da po pitanju Rockwoola posla ima i za USKOK i Državno odvjetništvo, rekavši da javnost još nije dobila odgovor tko je doveo tu tvornicu u Istru, tko je naplaćivao posredničku proviziju te tko je odobrio potpisivanje tajnog predugovora za dolazak tvornice.


- Od nadležnih institucija tražimo da ponište građevinsku dozvolu jer nije izdana sukladno zakonskim propisima, a želimo odgovor i na pitanje tko je odobrio pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Činjenica je da tvornica mjeri samo taložne tvari na mjernim stanicama koje se nalaze na lokaciji do kojih zagađenje iz dimnjaka dolazi u najmanjoj mjeri, a nitko još nije napravio ni analizu opasnih plinova kao što su dioksini, furani i formaldehidi, rekao je Rupnik. Ističe da u samoj studiji nije prikazan ni izlaz koksa koji ulazi u tvorničko postrojenje.

Upitao se kako je moguće da tvornica i dalje radi iako nema koncesiju resornog ministarstva za korištenje vode. Po njegovim riječima, nepoznato je gdje se uopće deponira šljaka iz tvorničkog pogona koja je, napominje, opasnija i od samog dima.

D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ

 

Rockwoolu treba dimnjak od 260 metara! Pojašnjavajući svoj zahtjev da dimnjak tvornice Rockwool treba biti visok 260 metara, Vesna Jakovina-Matošević je rekla da tu visinu predlaže struka, odnosno predstavnici Econerga koji su izradili studiju utjecaja na okoliš.

- Konfiguracija tla i meteorološki podaci su ključni za visinu dimnjaka takvih zagađivača, a sama studija kaže ako je dimnjak visok 75 metara, dimna perjanica može biti zarobljena u prizemnom sloju atmosfere, objasnila je. S takom bi se visinom teško pomirilo lokalno stanovništvo. Naime, Rockwoolov dimnjak tada bi se svrstao odmah do onoga TE Plomin 2, visokog 340 metara.

 

Foto: Gordana Ferenčić, Josip Anton Rupnik i Vesna Jakovina-Matošević

Vesna Jakovina Matošević zeleni Zelena stranka ekologija politika HSLS Rockwool Rupnik TE Plomin Econerg dimnjak Gordana Ferenčić Josip Anton Rupnik