Zelena stranka - zelena alternativa: Pokrećemo referendum o Plominu 3!

Zelena stranka - zelena alternativa: Pokrećemo referendum o Plominu 3!

14.7.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Zelena stranka-zelena alternativa predat će Skupštini Istarske županije na sjednici u ponedjeljak pisani zahtjev za raspisivanje referenduma o energentu u trećem bloku termoelektrane Plomin, obavijestili su novinare na konferenciji za novinare u četvrtak predsjednik stranke Josip Anton Rupnik, predsjednica njenog županijskog odbora Gordana Ferenčić i predstavnica ekološke udruge Naša zemlja Božena Sučić Juričić.

- Nakon što od Istarske županije nisam dobio ni jedan odgovor vezan uz ugovor o izgradnji zamjenskog bloka termoelektrane, dva puta sam tražio tematsku sjednicu, a sada, kada se i to izjalovilo, odlučili smo zatražiti raspisivanje referenduma, kaže vijećnik Rupnik.

- Zahtjev je potpisalo šesnaest vijećnika Skupštine, što je više od trećine njihovog ukupnog broja, koliko je po Zakonu o referendumu i Statutu Istarske županije potrebno. Očekujemo da će u ponedjeljak, prije same predaje zahtjeva, potpisati još poneki, napomenula je Ferenčić.

Referendumsko pitanje koje se predlaže glasi: "Da li se kod rekonstrukcije termoelektrane Plomin ili izgradnje bloka Plomina 3, kao energent, treba koristiti plin ili uvozni ugljen? Tko je za plin, zaokruži - da; tko je protiv plina, zaokruži - ne".

Kao što je poznato, ekolozi zagovaraju plin kao energent i uvjereni su da većina građana želi isto.

- Plin je ne samo prihvatljiviji za okoliš i manje štetan za zdravlje, nego mu je i iskoristivost veća od ugljena. Koliko razumijem, termoelektrana se gradi zbog interesa ugljenarskog lobija jer neće biti novog zapošljavanja. Umjesto da koristimo obnovljive izvore energije, mi se podređujemo stranim investicijama. Svakim danom smo sve manje gospodari u svojoj zemlji, a sve više sluge, rekla je Sučić Juričić.

Zeleni žele da se referendum održi ujesen, prije izbora, jer smatraju da tada političari neće ništa govoriti ili činiti protiv mišljenja građana. Također, moćnom polugom u svojim rukama smatraju monitoring EU-a, zbog kojeg se Vlada neće usuditi zabraniti referendum, kao što je to učinila 1996. godine s referendumom o energentu u drugom bloku TE Plomin.

Ipak, prva stepenica na kojoj bi se mogli spotaknuti je sama Skupština, jer se o prijedlogu neće raspravljati prije sredine rujna, a ako tada za tu točku ne bude mjesta na dnevnom redu, sljedeća sjednica može doći prekasno, s obzirom na to da se Skupština saziva u intervalima od dva mjeseca. U tom slučaju računaju na mogućnost da zatraže izvanrednu sjenicu te na odredbu da predlagač ima pravo sam je sazvati ako ne bude održana u zakonskom roku.

Rupnik i Ferenčić su o namjerama za raspisivanje referenduma nedavno osobno razgovarali s predsjednikom Ivom Josipovićem, a dobre izglede da plin bude prihvaćen vide u činjenici da se javljaju potencijalni investitori u takvo postrojenje. (R. SELAN)

rupnik zeleni referendun te plomin te plomin 3