Zelena akcija žalbom na Ustavnom sudu protiv TE ''Plomin C''

Zelena akcija žalbom na Ustavnom sudu protiv TE ''Plomin C''

16.1.2014. // iPress // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija priopćila je danas da je poslala tužbu Ustavnom sudu kojom osporava presudu Upravnog suda u Rijeci koji je odbio njihovu tužbu protiv okolišne dozvole Ministarstva zaštite okoliša i prirode za termoelektranu (TE) "Plomin C" na ugljen, te osporavaju i samu okolišnu dozvolu. Time, ističe Zelena akcija, "nastavljaju pravnu bitku protiv TE ''Plomin C'' na uvozni ugljen" te ulaze u novu fazu kampanje "protiv tog štetnog projekta" i najavljuju intenziviranje aktivnosti u idućem razdoblju.

"U tužbi Ustavnom sudu argumentiramo svoj stav da Upravni sud nije smio ignorirati činjenicu da je Plomin C u očitoj suprotnosti s prostornim planom Istarske županije. Ako je propisano da se postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš provodi za postupke koji su u skladu s prostornim dokumentima, onda smatramo da je Sud morao dopustiti dokazivanje da Plomin C nije u skladu s tim dokumentima. Također, tvrdimo da nam je na taj način Sud de facto uskratio pravo na tužbu jer naši argumenti nisu suštinski razmotreni", navodi u priopćenju Zelena akcija.

Tvrdi da bi TE "Plomin C" imao izrazito negativan utjecaj na zdravlje građana jer prema analizi koju je napravio Greenpeace, koristeći se istom metodologijom koju upotrebljava i Europska agencija za okoliš, procijenjeno da bi onečišćenje zraka uzrokovalo prijevremenu smrt oko 17 ljudi na godinu. Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina, što je potrebno kako bi projekt bio isplativ, "Plomin C" bio bi odgovoran za, statistički, čak 680 preuranjenih smrti.

Osim toga, tvrdi Zelena akcija, odveo bi nas u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu, s obzirom na to da nemamo vlastitih nalazišta tog prljavog energenta. Osim toga, ova TE bi godišnjom emisijom od preko 2,6 milijuna tona CO2 pridonijela ubrzavanju klimatskih promjena.

"''Plomin C'' je i ekonomski neisplativ, ponajviše zbog obveze plaćanja emisija CO2 u skladu sa shemom trgovanja emisijama Europske unije, što znači da bi u konačnici rezultirao s višim cijenama električne energije za građane", navodi Zelena akcija. Tvrdi i da je TE "Plomin C" projekt za kojeg postoji vrlo nizak interes investitora.

"Za investiranje nije zainteresiran RWE, suvlasnik TE ''Plomin 2'', a od projekta su odustali i korejski KOSEP te poljski POL-MOT – dvije tvrtke koje je HEP odabrao za uži krug potencijalnih strateških partnera. Za investiranje nije zainteresirana niti Europska banka za obnovu i razvoj. Iako je bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić sredinom 2012. izjavljivao kako je za ''Plomin C'' zainteresirano 50-ak tvrtki iz cijelog svijeta, trenutno još samo dvije tvrtke razmatraju investiranje u taj projekt. Zbog niskog interesa, rok kojeg su potencijalni investitori imali za dostavu obvezujućih ponuda do kraja listopada produljen je do kraja travnja 2014.", navodi u priopćenju Zelena akcija.

Akcija izražava uvjerenje da će svojim aktivnostima "zaustaviti ovaj okolišno i ekonomski neprihvatljiv projekt te da će Vlada napokon usmjeriti energetsku politiku u smjeru razvoja energetske učinkovitosti i iskorištavanja ogromnog potencijala obnovljivih izvora energije". (Hina)

te plomin ustavni sud zelena akcija ugljen tužbaplomin te plomin 3 te plomin tep c