Zdravlje nadohvat ruke: 2. Festival samoniklog bilja u Kršanu od 29. travnja do 1. svibnja - Predstavljen program

Zdravlje nadohvat ruke: 2. Festival samoniklog bilja u Kršanu od 29. travnja do  1. svibnja - Predstavljen program

26.4.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Organizatori 2. Festivala samoniklog bilja koji će se od 29. travnja do 1. svibnja 2011. održati u Kršanu, u Puli su predstavili program manifestacije.

Kako je najavila Patricia Zanketić, direktorica Turističke zajednice Općine Kršan, i ovogodišnji će Festival ugostiti renomirane predavače, koji će održavati svakodnevne okrugle stolove, zatim brojne izlagače tematskih proizvoda, maštovit gastronomski program te zanimljive radionice.

- Poljoprivrednici će na našem Festivalu moći saznati kako unaprijediti svoje gospodarstvo ekooznakama, te sve o intenzivnom uzgoju mediteranskog bilja, a ostali posjetitelji kako biljke mogu pomoći organizmu, rekla je Zanketić.

Kao i na lanjskom, premijernom izdanju, i ove će godine posjetitelji biti u prilici kupiti sve od lavande, meda, rakija i džemova s raznim dodacima, pa do čajeva i raznih ljekovitih pripravaka na bazi samoniklog bilja.

         Iz Turističke zajednice najavljuju i gastronomske poslastice.

- Očekujte bilje u najneočekivanijim kombinacijama jer će ovdašnji kuhari pokazati svu inovativnost u njegovom spravljanju, obećala je direktorica TZ Kršana. Moći će se, tako, probati juhe od bilja, salate s divljim radičem i medvjeđim lukom, fritaje, kruh s dodatkom divlje mente, itd.

- Ponovno očekujemo znatiželjnike koji će se zaputiti stazama i livadama naše općine, da nauče što više o ljekovitim svojstvima biljaka i njihovom razlikovanju, najavljuje Zanketić radionicu pokaznog branja bilja, koja se lani pokazala pravim hitom.

         Organizatori Festivala odlučili su se i na dvije nove radionice, kako bi Općina Kršan bila korak bliže svom krajnjem cilju - stvaranju brenda turizma doživljaja te referentnog edukacijskog centra samoniklog bilja u Istri.

S RURALIS-om i  AROMAART IVNA-om pokrenuli su „Mirisne kuće Istre", radionicu koja će se održati u ruralnoj kući u Kožljaku. Polaznici će tu imati priliku saznati sve o aromaterapiji mediteranskim biljem, samomasaži, kreiranju vlastitog mirisa koji bi ujedno mogao postati i suvenir Kršana.

Ujedno, odvažili su se i s Hrvatskom školom preživljavanja okrenuli se avanturističkom turizmu, za koji imaju i više nego dobre uvjete. Očekuje se, naime, da će skupina avanturista provesti jedan dan i jednu noć u šumama podno Učke, učeći osnovne vještine preživljavanja.

         Za zabavni dio programa, najavljuju organizatori, u petak i subotu, nakon službenog djela programa pobrinut će se Klapa „Teran" iz Trviža, dok će u nedjelju nastupiti kršanski etno bend „Šćike".

- Nadamo se da će ovogodišnji Festival potući prošlogodišnju brojku od 4.000 posjetitelja, te staviti naš kraj na kartu zaljubljenika u bilje, zdravu prehranu i kvalitetno življenje, nada se Zanketić.

Marino Brečević iz COMMUNICA, suorganizatora Festivala, istaknuo je kako su druga i treća godina Festivala ključne jer se upravo tada stječe povjerenje pokrovitelja i posjetitelja.

- Ove je godine program još atraktivniji, očekujemo 30-tak izlagača i maštoviti gastro show, rekao je Brečević.

Radionicu „Mirisne kuće Istre" opisao je kao mogućnost za agroturistička domaćinstva diljem Istre da poboljšaju svoj proizvod i ponude nešto novo.

         Franko Zgrablić, voditelj ovogodišnje radionice „Pokazno branje bilja" još jednom je podsjetio što polaznike očekuje u lovu na samoniklo bilje na livadama Kršanšćine.

- Dođite u što većem broju, lagano odjeveni i spremni na dvosatno pješačenje. Bez štikli, molim, naglasio je u šali Zgrablić.

Zaljubljenici u samoniklo bilje na ovoj će radionici dobiti i herbarij koji im ostaje u trajnom vlasništvu, a na posudbu dobivaju štap, torbicu od jute, te maramu.

Ovogodišnji je generalni pokrovitelj tvrtka Termoelektrana Plomin. Njen čelni čovjek Ralf Blomberg nada se da će Festival samoniklog bilja izrasti u brend Kršana.

- RWE želi što je moguće više pridonijeti promicanju razvoja zajednica u kojima posluje. Zato nam je drago da je TE Plomin generalni pokrovitelj ovog festivala, gdje ćemo imati priliku naučiti o vrijednosti samoniklog bilja u prehrani. Također nam je drago da je ovo drugi Festival samoniklog bilja u Kršanu, a nadamo se da će Festival izrasti u zaštitni znak Kršana i da će pomoći u promicanju turizma i ostalih aktivnosti koje poboljšavaju kvalitetu života lokalnog stanovništva - rekao je Ralf Blomberg, direktor TE Plomin i član Uprave RWE Hrvatska.

Organizator ovogodišnjeg Festivala samoniklog bilja je Turistička zajednica općine Kršan, a suorganizatori Communico, Ruralis i Općinu Kršan.

 

Sažeci pojedinih predavanja:

v    KORACI DO EKOZNAKA ZA LJEKOVITO I AROMATIČNO BILJE

Mr.sc. Ines Pohajda (Hrvatska poljoprivredna komora - područni odjel Zagrebačke županije)

Proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja, te ekološka poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj postupno dobivaju na svom značaju. Ekološka svijet naših potrošača raste, te je važno uputiti buduće proizvođače ljekovitog bilja na smjernice kojima se određuje ovaj oblik poljoprivrede.                     Proizvodnja ljekovitog i aromatičnog bilja nalazi svoje mjesto unutar ekološke proizvodnje jer se ovi proizvodi velikim dijelom koriste u farmaceutske svrhe.
Predavanje "Koraci do ekoznaka za ljekovito i aromatično bilje" odnosi se na  proceduru koja je potrebna, oslanjajući se na zakonsku regulativu, s krajnja dva cilja koji se odnose na proizvodnju i sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja.  Za poljoprivrednika je najbolje ako u proizvodnju ljekovitog bilja ulazi dopunjavajući svoju proizvodnju s biljaka iz prirodnog okruženja. Tada bi se asortiman s njegovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva proširio ponudom, a sakupljanje ljekovitih i aromatičnih biljaka te različitih šumskih plodova  bilo bi legalno.

 

v    KUHINJA U SOBI - o načinima i uzgoju začinskog i aromatičnog bilja

Mr.sc. Vlasta Radoičić, dipl. ing. (savjetnica za ekološku proizvodnju Istarske županije i predsjednica udruge BIO ISTRA)

Kako stvoriti mali vrt u sobi, te proširiti znanje o začinskom bilju i njegovoj uporabi u kuhinji. Govorit će se o metodama prerade i skladištenja aromatičnog bilja kako bi bilo dostupno tijekom cijele godine. „Kuhinja u sobi" samo je mali dio priče kako ekološkim postupcima unaprijediti vlastito zdravlje, ali i kvalitetu života na jednostavan način.

v    LJEKOVITO BILJE I ZAŠTITA PRIRODE: ŠTO I GDJE SE SMIJE BRATI?

Slavko Brana, dipl. ing. (JU za upravljanje zaštićenim dijelovima istarske županije „Natura Histica")

 

Uberite bilje, a ne brigu ili kako znati što se i gdje smije brati. O tome će više na svom predavanju govoriti Slavko Brana.
Brana:
Jedan dio biljnih vrsta proglašen je strogo zaštićenim ili zaštićenim i te se biljne vrste ne mogu sakupljati ili se, pak, skupljaju samo na temelju dopuštenja Ministarsta nadležnog za zaštitu prirode.

Na predavanju će se pojasniti zakoni i pravilnici koji reguliraju sakupljanje biljaka u prirodi. Pojasnit će se i važnost zaštite biološke raznolikosti na primjerima ljekovitog i aromatičnog ulja.

 

v    FITOAROMATERAPIJA

 

Nedjeljka Jurin (OPG Jurin)


Fitoterapija dio je medicina koja se bavi liječenjem biljkama i biljnim ekstraktima i jedan je od najstarijih načina liječenja.

Iskustvo je ljude tijekom vjekova naučilo razlikovati jestive i otrovne biljke, ali su također naučili da otrovne biljke u manjoj mjeri mogu biti i ljekovite. Taj princip fitoaromaterapije zadržan je do danas.

Aromaterapija dio je fitoterapije koja za prevenciju bolesti koristi specifične biljne ekstrakte, odnosno eterična ulja.

v    AROMATERAPIJA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Tatjana Ljuština Milaković (Centar za profesionalnu aromaterapiju „Smilje")

Predavanje o aromaterapiji otvorit će vam vrata u svijet eteričnih ulja i naučiti vas njihovoj primjeni u svakodnevnom životu. Bit će riječi o osnovnim mjerama sigurnosti pri korištenju, kupovini, te čuvanju. Naučiti ćete osnovne tehnike primjene - sve o kupkama, inhalacijama, oblozima, masažama, a bit će tu i nekoliko savjeta o održavanju higijene u domaćinstvu primjenom eteričnih ulja.

 

v    PREHRANA PREMA EMOCIJAMA - KAKO HRANA UTJEČE NA LJUDSKO RASPOLOŽENJE - Gospina trava kao prirodni antidepresiv

 

Mr.sc. Sandi Krstinić, dr.med.

 

Mr.sc. Sandi Kristinić ovo je predavanje posvetio originalnom načinu prehrane utemeljenom na neuro nutritivnoj znanosti čiji razvoj je tek u začetku. Zašto smo ljuti, tjeskobni, tužni, a kako postati sretni, otkrijte na ovom predavanju, te naučite upravljati svojim i tuđim emocijama.

Saznajte koja hrana može biti odgovorna za nastanak određene emocije, zašto crveno meso može poticati agresiju, a mlijeko umiruje.

 

 

v    HRANA NAS TRUJE, ZAR NE?!

Ivan Lesinger (Udruga Zdrav život - Rijeka)

Kemijska agresija na hranu u obliku aditiva, konzervansa i sintetičkih zaslađivača dokazi su da nas hrana truje. Ovo predavanje upozorit će vas na štetno djelovanje pojedine hrane pri pretjeranom konzumiranju. Cilj je potaknuti na razvijanje kulture življenja i odbacivanje prehrane koja se zasniva na namirnicama nepoznatih kemijskih svojstava.

v    MATIČNJAK -LJEKOVITA SVOJSTA I UPOTREBA

Beatrisa Smoković, studentica (Prehrambeno-biološki fakultet u Zagrebu)

 

Matičnjak, poznat još kao melisa, pčelinja ljubica, pčelinja metvica ili limun trava, samonikla je biljka rasprostranjena duž Mediterana, srednje Europe, te zapadne Azije.

Zbog svojih ljekovitih sastojaka koristi se u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, a poznat je i kao medonosna biljka. Upotrebljava se kao lijek za probavni trakt, srčane tegobe, migrenu, bolesti zuba i desni. U prehrambenoj industriji svježi list koristi se kao začin za salatu, kuhana jela, povrće i juhe, a njegovo eterično ulje ima važnu primjenu u izradi krema, mirisa i sapuna.

 

TZ Kršan

 

 

 

 

festival samoniklog bilja samoniklo bilje kršan tz kršan patricija zanketić