Zbor obrtnika Labinštine 16.travnja

Zbor obrtnika Labinštine 16.travnja

31.3.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Redovna Sjednica upravnog odbora Udruženja obrtnika  nije protekla uobičajenim tokom kao ni u uobičajenom sastavu. Prisustvovali su i nezadovoljni obrtnici kao i dva policajca u civilu. Sjednicom je predsjedavao Narčizo Smoković, predsjednik Udruženja obrtnika Labin. Uvidjevši da su obrtnici uporni u svojoj nakani te da ne žele napustiti sjednicu na kojoj sukladno Statutu udruženja imaju pravo sudjelovanja, predložio je 16. travnja za održavanje zbora obrtnika gdje će svih 768 obrtnika dobiti poziv te će  moći iznijeti svoje probleme i dobiti konkretne odgovore.

 

Bez obzira na predloženi sastanak obrtnici predvođeni Vilimom Filipovićem željeli su odmah dobiti odgovore na neka pitanja. Tražili su uvid u financijsko izviješće Udruženja te trenutnu smjenu tajnika Udruženja obrtnika Arduina Golja. (Priliog Vilim Filipović) Također su iznijeli činjenicu koja je posebno iznenadila predsjednika obrtničke komore Istarske županije Vilija Šajinu, a to je da obrtnici nisu mogli dobiti Statut udruženja na uvid te su morali tražiti da im ga pošalju iz Zagreba. Riješena je i nesuglasica oko izbora predsjednika sekcije trgovaca.

Naime prije nešto više od mjesec dana Vilim Filipović je izabran za tu funkciju no kasnije je ustanovljeno da odluka nije donesena statutarno te da Filipović nije imao pravo izbora jer je u zaostatku sa plaćanjem komorskog doprinosa. Dakle predsjednica sekcije trgovaca  i dalje je Vesna Dragolin.

Pri završetku sjednice Upravnog odbora Udruge obrtnika Labin Filipović je svim prisutnim novinarima uručio priopćenje za javnost u kojem iznosi da su na Labinštini započele aktivnosti potpisivanja peticije u kojoj se traži raspuštanje sadašnje skupštine i novi privremeni izbori u Udruzi obrtnika Labin koju je zasada potpisalo više od 100 obrtnika. Traže osnivanje istražnog povjerenstva sastavljenog od labinskih obrtnika koje će ispitati konkretne događaje u Udruženju obrtnika te će uz pomoć revizijskih službi ispitati poslovanje Udruge u posljednjih pet godina.

 

Filipović naglašava kako nitko ne zna, pa čak ni članovi Upravnog odbora, tko su članovi Nadzornog odbora. Također traži da se javno objave podaci kolika je bruto i neto mjesečna plaća tajnika Udruge Arduina Golja. U slučaju da sadašnje rukovodstvo Udruženja na bude poštivalo volju obrtnika u minimalnim roku najavljuju sazivanje zbora obrtnika Labin kojega će predstavnici peticije autonomno organizirati. Nastaviti će sa građanskim neposluhom ne plaćanja komorskog doprinosa dok se ne realiziraju svi zahtjevi.

Zbor obrtnika udruga Arduino Golja Narčizo Smoković Labinština Vilim Filipović statut novac Obrtnička komora