Zbog vlage stradao parket u labinskim školama

Zbog vlage stradao parket u labinskim školama

29.1.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Prošli su se tjedan u dvije sportske dvorane osnovnih škola u Labinu dijelovi parketa podigli zbog prevelike vlage. Nastava se odvija otežano, na jedan koš ili gol, a neki od rekreativaca koji ove prostore koriste u večernjim satima privremeno su odustali od svojih aktivnosti. Čeka se stručna procjena štete i odluka o tome kako parket sanirati. U međuvremenu prati se vremenska prognoza i priželjkuje jedna dobra bura koja bi stvorila idealne uvjete za rad.

U dvorani OŠ Ive Lole Ribara stanje bi se moglo vratiti u normalu danas ili sutra, ali ta će sanacija biti privremena jer, doznajemo od ravnatelja Mire Alilovića, prodori vlage njihov su konstantni problem.

Radi se o tome da je pod dvorane oko metar i pol niže od razine okolnog zemljišta, a uz to uz školu prolazi kanal odvodnje oborinske vode. Čini se da je količina kiše koja je pala drugog vikenda ovog mjeseca bila prevelika za njegovu protočnost pa se dio prelio i dospio ispod parketa. U Gradu kažu da su oborinsku kanalizaciju oko škole sanirali prigodom popravka krova škole prije tri godine te da bi problem mogao biti u hidroizolaciji dvorane. Kakogod, rješenje iziskuje ozbiljniji građevinski zahvat koji se neće uskoro dogoditi.

Što se dogodilo da se dignuo parket ispod jednog od koševa u sportskoj dvorani OŠ Matije Vlačića, ne zna se. Vjerojatno je velika količina kiše potražila neuobičajen put u podzemlje. Dvorana će ponovo u puni pogon, doznajemo od ravnatelja Edija Juričića, sljedeći tjedan. Ona je u relativno dobrom stanju jer ipak joj je samo 38 godina.

Doduše, školska sportska dvorana Srednje škole Mate Blažine godinu je dana mlađa, a kudikamo je istrošenija. Da joj prošloga ljeta nije saniran krov, vjerojatno bi i nju danas mučio uzdignuti parket. Ova dva slučaja dizanja parketa ponovo su pokazala koliko je grad ranjiv kada se radi o sportskim prostorima. Potražnju će podmiriti sportsko-rekreativni centar na sadašnjoj livadi nedaleko od autobusnog kolodvora, ali on je dugoročni cilj Grada, što znači da ćemo na njegov parket još pričekati.

U Gradu će ove godine nastojati obaviti sve pripreme za rekonstrukciju nasušno potrebne srednjoškolske dvorane, tako da bi se u realizaciju moglo krenuti 2015. godine. Taj će projekt obuhvatiti ograđivanje i natkrivanje rukometnog igrališta do nje, pa će glad za sportskim prostorom biti ublažena. Cijeli idejni projekt bit će javnosti predstavljen krajem zime ili prvih dana proljeća. (R. SELAN)

parket vlaga oštećenje škola dvorane djeca sportske dvorane oš ivo lola ribar