Zbog teškog kvara na TE Plomin 2 proračun Kršana na koljenima

Zbog teškog kvara na TE Plomin 2 proračun Kršana na koljenima

15.7.2009. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Termoelektrana Plomin 2, u vlasništvu Hrvatske elektroprivrede i njemačke tvrtke RWE, koja je izvan pogona još od ožujka proradit će tek krajem ovoga mjeseca.

Prema neslužbenim informacijama, još će barem dva tjedna trebati odgovornima da otklone kvar do kojeg je početkom ožujka došlo zbog proboja izolacije na rotorskom namotaju generatora, što se smatra jednom od najvećih tehničkih poteškoća od izgradnje novijeg bloka plominskih termoelektrana. Neslužbeno doznajemo kako će rotor biti zamijenjen novim, i to tijekom idućeg tjedna.

Jedna od posljedica privremenog prekida rada termoelektrane Plomin 2 je i sporije punjenje proračuna Općine Kršan za 2009. godinu, u koji Hrvatska elektroprivreda uplaćuje naknadu za korištenje općinskoga zemljišta na kojem su izgrađene dvije elektrane.

Općinski će se budžet morati mijenjati iz temelja, potvrdio nam je jutros Valdi Runko, načelnik Općine Kršan, prema kojemu je i vrijeme da se proračun mijenja, pogotovo uzmu li se u obzir trenutačne gospodarske okolnosti u zemlji i svijetu, ali i one na lokalnoj razini, koje su, kaže Runko, još i nepovoljnije.

Sve su to razlozi zašto je potreban rebalans Općinskoga proračuna, koji načelnik Općine Kršan najavljuje do kraja ovoga mjeseca, odnosno najkasnije do 5. kolovoza.

te plomin plomin općina kršan rebalans proračun gospodarska kriza valdi runko