Zbog smrti radnika Dina Eržena (26) iz Labina 2006. raspisana tjeralica za Mirom Kožul

Zbog smrti radnika Dina Eržena (26) iz Labina 2006. raspisana tjeralica za Mirom Kožul

8.7.2008. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Dvije godine nakon tragične smrti 26-godišnjeg Dina Eržena iz Vineža, radnika koji je preminuo u riječkoj bolnici nakon cjelodnevnog teškog fizičkog rada u Šušnjevici na magistralnom plinovodu Pula - Karlovac, Istražni centar Županijskog suda u Puli donio je rješenje o provođenju istrage protiv Mire Kožul (50) iz Pule. Ona je, naime, bila glavna inženjerka za građevinske radove u poduzeću Habau d.o.o. iz Zagreba koje je izvodilo radove i uposlilo Eržena.


Inženjerki je Istražni centar Županijskog suda u Puli odredio i jednomjesečni pritvor te je za njom izdana tjeralica jer, budući da ne stanuje na adresi na kojoj je prijavljena, sud smatra da se ona krije i da je u bijegu. Dok je Kožul pod istragom kao prvookrivljena, drugo i trećeokrivljeni koji se istražuju su pravne osobe, odnosno trgovačko društva Habau d.o.o. te trgovačko društvo Habau-Ghizzoni d.o.o., oba iz Zagreba. Naime, istragom je obuhvaćen i slučaj ozljeđivanja talijanskog državljanina Vincenza Galeazza 11. travnja 2006. na radilištu Veli Golji kod Labina. Tada Kožul nije prisustvovala nadzoru inspektorice rada koji je došla obaviti zbog ozljeđivanja talijanskog radnika.


Kožul se sumnjiči da je kao glavna inženjerka za građevinske radove poduzeća Habau na spomenutom plinovodu počinila teško kazneno djelo protiv sigurnosti ljudi te kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Tereti se da je pri provođenju stručnog nadzora nad građenjem postupala protivno propisima, čime je prouzročena smrt Dina Eržena.

 


Mladić, koji je težak fizički posao dobio samo dan ranije, 21. lipnja 2006. je u blizini Šušnjevice lopatom iskopavao šljunak na visokoj temperaturi. Prije nego što je Eržen zaposlen na teškom fizičkom poslu, inženjerka nije utvrdila njegovu sposobnost rada u posebnim uvjetima, kakvi su bili na gradilištu plinovoda, te nije odredila i predvidjela mjere zaštite na radu.


Eržen je težak fizički posao obavljao na temperaturi od 35,5 stupnjeva Celzija bez dovoljno vode za piće i umivanje, bez nadstrešnice koja bi ga zaštitila od sunca i bez sanitarnog čvora u blizini. Osim navedenih propusta, Kožul je osumnjičena i da nije osigurala efikasnu službu Hitne pomoći za intervencije na gradilištu. Dinu Erženu, koji je cijeli dan iskopavao šljunak, oko 15 sati je uslijed toplinskog udara pozlilo te je zadobio edem mozga, edem pluća, masnu pretvorbu jetre i opći teški krvni zastoj. U KBC-u Sušak Eržen je od tih ozljeda preminuo istoga dana oko 18 sati.


Osim toga, Kožul je osumnjičena da kao glavna inženjerka i inženjerka za građevinske radove na plinovodu, s ciljem onemogućavanja nadzora, a time i moguće prekršajne ili kaznene odgovornosti sebe i tvrtke Habau-Ghizzoni, na privremenom radilištu u mjestu Veli Golji nije inspektorici rada 11. travnja 2006. dala potrebne obavijesti i podatke o ozljeđivanju talijanskog radnika te nije bila prisutna pri nadzoru. Pod istragom je i jer je 14. srpnja 2006. pri inspekcijskom nadzoru na privremenom radilištu Kunj - Labin, koji se provodio u poduzeću Habau-Ghizzoni, istoj inspektorici rada bacila knjigu nadzora iz područja zaštite na radu, a onda iz službenog vozila izvadila i inspektorici bacila pod noge pojas. Nakon svega izvikala se na inspektoricu i napustila gradilište.


Trgovačko društvo Habau pod istragom je zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a trgovačko društvo Habau-Ghizzoni zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti počinjenog zloporabom položaja i ovlasti.


Marica KOŠTA

 

Još dvije nesreće na istarskoj trasi

Osim nesreća na radu koje su predmet ove istrage, na gradilištu su se tijekom srpnja i kolovoza iste godine dogodile još dvije teške nesreće. Na trasi kod mjesta Kunj u blizini Raše u srpnju je teško stradao Talijan G. D. (37) koji je radio za talijansku tvrtku Ghizzoni. Nesreća se dogodila kada je Talijan, koji se pješice spuštao niz trasu plinovoda, udario kotrljajući kamen. Pogodio ga je u glavu ispod zaštitne kacige, u predjelu uha. Od udarca je zadobio teške ozljede i zadržan je na odjelu traumatologije pulske Opće bolnice.

U kolovozu je kod mjesta Bateli teško ozlijeđen 43-godišnji poljski državljanin T. K., inače poslovođa austrijske tvrtke Habau. Nesretni Poljak je zajedno s još dvoje radnika poravnavao kanal za vodu, i to iza bagera koji je bio u pogonu. Dok je bager uzimao zemlju i kamenje s lijeve strane, Poljak je pokušao proći s desne strane bagera međutim desni ga je uteg s radnog stroja udario i prikliještio uz tlo. U pulskoj Općoj bolnici konstatirane su mu teške tjelesne ozljede opasne po život, i to ruptura mokraćnog mjehura, smrskana zdjelica, a bio mu je oduzet donji dio tijela.

 

Glas Istre 

 

Otac pokojnog Dina Eržena, Bruno, rekao nam je danas, komentirajući da je napokon pokrenuta istraga protiv odgovornih za smrt njegova sina, kako želi samo da se sazna istina. - Pomirili smo se sa smrću našeg Dina, ali ako je bilo nepravilnosti na terenu i gradilištu, onda netko mora i odgovarati. Mi smo odmah odgovornima u tvrtki Habau, za koju je Dino radio, rekli da nećemo pokretati nikakve sudske tužbe ako se pokaže da je sve bilo u redu. Sada ćemo ipak sačekati epilog ove istrage i suđenja, pa ako se dokaže da su Mira Kožul, kao i tvrtka za koju je sin radio, krivi, razmislit ćemo i o privatnoj tužbi i traženju odštete - rekao nam je Bruno Eržen.

Nakon nesreće navodno je osumnjičena inženjerka od obitelji stradalog mladića zahtijevala da kod javnog bilježnika ovjere izjavu kako protiv nje neće dizati nikakve tužbe.

 

Prekršili niz zakonskih odredbi

Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu prijavilo je Miru Kožul, glavnu inženjerku za građevinske radove na gradnji plinovoda Pula-Karlovac, zbog kaznenog djela opasnog izvođenja građevinskih radova, pri čemu je umro jedan radnik. Tužiteljstvo tvrdi da glavna inženjerka, prilikom projektiranja i provođenja stručnog nadzora nad gradilištem, nije postupala po propisima i pravilima struke, zbog čega je poginuo radnik pa joj prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora. Prijavljena je i zbog zloporabe polažaja i ovlasti.  Tvrtke Habau i Ghizzonni su, pak, prijavljene za ista kaznena djela, i to na temelju Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Osim toga, prekršen je cijeli niz odredbi iz Zakona o gradnji, Zakona o zaštiti na radu i Pravilnika o zaštiti na radu u građevinarstvu. (M. Sm.)

 

Foto: Obitelj stradalog Dina Erzena

 

Habau d.o.o otužni prijedlog Kazneno djelo plinovod zaštita na radu smrtni slučaj teško ozljeđivanje istraga radnik Dino Eržen tjeralica Mira Kožul