Zbog rekonstrukcije glavne labinske ceste: Zaobilaznica kao švicarski sir

Zbog rekonstrukcije glavne labinske ceste: Zaobilaznica kao švicarski sir

28.12.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Rekonstrukcija cestovnog ulaza u Labin iz pravca Rijeke izravno je ugrozila sigurnost prometa budući da je aktualna zaobilaznica zbog snježnog nevremena, hladnoće i jačeg prometa pred božićne blagdane pretvorena u - ementaler. Na ionako dotrajaloj cesti od završetka industrijske zone u Vinežu prema Dubrovi, naime, rupe su se raširile i umnožile pa se taj kilometar prometovalo uz zaustavljanja vozila doslovce na korak.

Za vikend su, istinabog, cestari hladnom masom tek pokrpali škulje i donekle umirili s pravom nervozne vozače. Barem dok se iznova ne otkrije pravo, izbrazdano lice te uzane dionice kojom počinje općina Sveta Nedelja, a završava grad Labin.

Problem je stigao i do labinskih vijećnika: na posljednjem zasjedanju zastupnik Silvano Vlačić čudio se zbog čega se ondje barem nije pokrpao asfalt prije nego je počela sanacija glavne ceste. To smo - jer radi se o samo oko kilometar kolnika za koji se znalo da će privremeno glumiti zaobilaznicu - pitali Robija Zgrablića, ravnatelja Županijske uprave za ceste (ŽUC).

"Poznat nam je problem i pokušat ćemo ga, kao kompletnu sanaciju kolnika, uvrstiti u godišnji plan održavanja koji će se sastavljati u siječnju. Razgovarali smo o tome da ga riješimo kao izvanrednu situaciju, no odustalo se zbog pomanjkanja novca. Ina, naime, nije izvršila obveze prema tvrtki Hrvatske ceste, koja potom raspoređuje novac županijskim upravama za ceste", odgovorio je Zgrablić.

Slično zbori i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika. "Slažem se da su se neke stvari trebale predvidjeti, no ta dionica je u planu ŽUC-a već nekoliko godina. Uzalud da, kao lokalna zajednica, pritišćemo kada nemaju novca ni za obično održavanje. ŽUC je ostao bez novca od ministarstva i ove su im godine jedine veće investicije bile kružni tok u Pazinu i Labinu. Cesta bi izdržala promet automobila, no teški kamioni i vremenske prilike otvorili su rupetine. Nije trebalo posebno urgirati u ŽUC-u da to za vikend pokrpaju; vjerojatno su znali za problem, a i dovoljno su odgovorni", kazao je Demetlika.

Jednako izazovna mogla bi biti vožnja također dotrajalom cestom od Nedešćine do Kršana (preko Eržišća) koja će se kao zaobilaznica za Rijeku i Pazin koristiti kada rekonstrukcija glavne državne prometnice dospije do dionice od restorana Ferali do OMV-ove benzinske crpke na Dubrovi. Zgrablić nam nije znao reći kada će ta međumjesna cesta biti sanirana. (I. RADIĆ)

 

radovi na cesti rekonstrukcija prometnica državna cesta D66 ina štrmac radovi vinež cesta d.o.o kamioni omv nedešćina kršan silvano vlačić